Fotografijom kroz UrbanFestival

Ivor Car

7. listopada 2010.

Fotografijom kroz UrbanFestival

Izvrsni UrbanFestival koji se već tjedan dana održava na zagrebačkom Gornjem gradu, danas zatvara svoja vrata. Nakon provokativnog otvaranja festivala, kada se Siniša Labrović, iznenadno i mimo upućenosti organizatora, pomokrio na Markovom trgu, interes medija je splasnuo, bez obzira što je program kao i svake godine, a ovo je već deseta godina da se UrbanFestival održava, vrijedan pažnje. Bez puno priče, samo s nekoliko fotografija, pokazat ćemo vam nešto od onoga što se dosad „odigralo“

 


Le Zbor (2005.) je prvi hrvatski (i u ovom dijelu Europe) LGBTIQ pjevački zbor osnovan iz potrebe za promicanjem lezbijsko-feminističke sociokulturne vidljivosti. U sklopu festivala u ponedjeljak su nastupili su pred zgradom Hrvatskog sabora.

 


Participativni performans Nives Sertić i Sonje Pregrad održan ovoga utorka. Rad problematizira mehanizme kojima državni sistem kontolira javni prostor kao i nemogućnost uspostave bilo kakve komunikacije s tim sistemom. Nametanjem svoje represivne moći koja se doslovno, ali i metaforički manifestira kroz nadzorne kamere, sistem je okupirao javni prostor ne ostavljajući mjesta običnoj, opuštenoj svakodnevici. Umjetnička forma performansa ovdje postaje politički čin kojim se problem artikulira. Represivna moć sistema želi se osvijestiti na razini pojedinca koji dobiva mogućnost da na postavljeni koncept odgovori svojom verzijom čina – nizom javno izvedenih gesti pred nadzornim kamerama.

 


U nedjelju je na Vranicanijevoj poljani, izvrsnom, ali neiskorištenom mjestu, održan piknik u organizaciji Grupe 4. Samo za tu priliku donesen je komad travnjaka na kojem su sudionici "piknikovali".

 


Piknik izbliza.

 


Urbana intervencija "Muzički rukohvat" održana je na Zakmardijevim stubama. paja vremenske i prostorne udaljenosti, kreće se putevima prisjećanja na ugodne trenutke koje je posjetitelj gornjogradske jezgre mogao doživjeti (npr. vrijeme popularnog Glazbenog paviljona na Strossu). Specifičnost lokacije postava rukohvata, prolaza ili šetališta, spaja i stvara intimne i inspirativne kulise za svakog posjetitelja, te je isti u ulozi davatelja i primatelja takvih podražaja. Oslobađajuća nota/melodija koja proizlazi iz rada širi spektar novog društvenog susreta, aktivira i revitalizira socijalno-prostorni ambijent.

 


Ponovno Le Zbor, ali na drugoj lokaciji.



FOTO: UrbanFestival