Financijski forum 2002

Vuk

14. ožujka 2002.

Financijski forum 2002

Od jučer pa do sutra u Zagrebu se održava "Sedmi financijski forum" i "Drugi e-buissnes forum" u organizaciji tvrtke Infoinvest. Centralna baza događaja je smještena u Kristalnoj dvorani hotela "Opera", okruženom štandovima izlagača, a dio foruma odvija se u muzeju Mimara i Hrvatskoj gospodarskoj komori. U tom gabaritu od nekih dvjestotinjak metara prodefilirati će razne ličnosti iz hrvatskog političkog vrha, bankari, brokeri, osiguravatelji, informatičari, svi popraćeni raznim medijima i trojicom članova Lupigine redakcije
Jučer je u zagrebačkom hotelu "Opera" otvoren ovogodišnji, Sedmi financijski i Drugi e-buissnes forum koi se od 21. do 23. svibnja održavaju u ovom hotelu, muzeju Mimara te u vijećnici Hrvatske gospodarske komore (HGK). U ime Vlade RH forum je otvorio njen potpredsjednik Goran Granić, koji je tom prilikom istakao kako će ovakva okupljanja pridonijeti izgradnji Hrvatske, uz jednostavnu formulu-rad.
Spomenuo je i "Strategiju informacijske i komunikacijske tehnologije", nedavno prihvaćenu u Vladi, 80-ak projekata vezanih uz novu tehnologiju i otvorenost, konkurentnost i stabilnost kao moto hrvatske Vlade. Na forumima inače možete doznati ponešto o 82 izlagača, a većinom su to banke, osiguravatelji, informatičke tvrtke, brokeri, mediji itd. Nakon otvorenja forum se podijelio po gore navedenim lokacijama od kojih je zanimljivo bilo u salonu "Panorama" na 17. katu hotela "Opera". Na okruglom stolu "Gospodarske politike Vlade" nisu se pojavili najavljeni vladini dužnosnici, ministri Željko Ivanković i Radimir Čačić jer su morali prisustvovati hitno sazvanoj sjednici Vlade o brodogradnji. Kasnije se doznalo da se ipak radilo o sastanku petorke. U krugu stola zato su bili domaćin Željko Ivanković, Mladen Vedriš, Nadan Vidošević, koji je sjeo odvojeno i izložio se opaskama domaćina, te guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski koji je najviše pričao, i to o politici HNB-a. Kratak sažetak njegove priče svodi se na ulaganje novca u hrvatsko gospodarstvo, o samostalnoj politici HNB-a, o štampanju sedam milijardi kuna prošle godine zbog deficita državnog proračuna tj. zaduživanjem u inozemstvu. Na pitanje kada će euro doći u Hrvatsku, Rohatinski je rekao da ne zna, ali da postoji određena infrastruktura za takvo nešto.
Danas je najviše prašine na forumu izazvala tradicionalna dodjela nagrade "Zlatna dionica godine", održana također u salonu Panorama. Pred oko dvjestotinjak uzvanika prvo su podijeljene prestižne nagrade uglavnom između "Zagrebačke banke", "Podravke", "Splitske banke" i u novim kategorijama "AZ-fonda". Izdvajamo nagradu turističkih dionica koja je pripala "Rivijeri Holding", bankovnih dionica kojom je nagrađena "Zagrebačka banka" i industrijskih dionica, nagradu, koju su odnijeli članovi uprave "Podravke". Zlatna dionica godine pripala je kao i lani, Zagrebačkoj banci, a nagradu g. Franji Lukoviću predao je ministar financija Mato Crkvenac. Inače, dionice naše najjače banke prve su s kojima se od 1995. trguje na londonskoj burzi, a od tog vremena bilježe rast i investiranja u njih. Ministar Crkvenac u realnoj ocijeni cjelog financijskog sustava izjavio je kako on ne zaostaje za jakim europskim državama. Najzanimljivije su riječi predsjednika "Rivijere Holding" koji je nakon primitka nagrade izjavio da je hrvatski turizam lokomotiva gospodarstva gdje treba investirati ne samo u strojovođe već i u tračnice. Riječku banku nitko nije spominjao.