Cracker napao stranice HDZ-a BiH

Ivor Car

3. siječnja 2008.

Cracker napao stranice HDZ-a BiH

Službene web stranice HDZ-a Bosne i Hercegovine u novu 2008. godinu nisu ušle baš u najboljem izdanju. Naime, nepoznati cracker (razlikovati od hacker) na web se HDZ-a okomio nešto prije Nove Godine, a "provala" je, vrlo ažurno, primjećena tek nekoliko dana kasnije. Za sada je poznato samo kako je šaljivdžija promijenio sadržaj ankete, postavivši pitanje "Jesmo li mi lopovi?". Koje ponuđene odgovore je ostavio cracker saznajte klikom na

Iako su iz glasnogovorništva bosanskohercegovačkog HDZ-a izjavili kako su njihove službene stranice doživjele napad hackera, terminologija je zapravo ponešto drugačija, budući da su, ukratko rečeno, hackeri uglavnom sigurnosni stručnjaci, među kojima pojedinci upravo rade na suzbijanju negativaca - crackera. No, koliko god bila diskutabilna prethodna tvrdnja, www.hdzbih.org, našao se na meti računalnih znalaca koji su promijenili postojeću anketu na stranicama, koja je do tada tematizirala aktualne ustavne promjene. Umjesto pitanja o Deklaraciji o načelima Ustava BiH, na HDZ-ovoj anketi tako se pronašlo pitanje "Jesmo li lopovi?", za koje su u HDZ-u našli za sasvim neprimjereno.

Neznani šaljivdžija je ponudio sljedeće odgovore: "Ma nismo!", "Ma gdje bi bili!", "Svi krademo zajedno!", "Čović opet krade!" i "SDA je najbolji!!!", a nije nam poznato je li itko od posjetitelja HDZ-ova weba odgovorio na ovo pitanje i ukoliko jeste, koji je odgovor najčešće bio biran. Iz vrha te političke stranke poručili su kako njihov pružatelj usluga hostinga pokušava otkriti "napadača" te će, ako to uspije, podnijeti prijavu bosanskohercegovačkim sigurnosnim službama. Inače, iste stranice hakerirane su i tijekom predizborne kampanje za Opće izbore, a trenutno se na sajtu HDZ-a ponovno nalazi staro anketno pitanje.