Bezvezna fora - Weapons of Mass Destruction

Ivor Car

6. svibnja 2004.

Bezvezna fora - Weapons of Mass Destruction

Već nekoliko puta su mi ljudi objašnjavali kojekakve "fore" na Google-u koje je, kao, netko od tamo zaposlenih namjestio da bi ispalo smiješno i cool. No, nikada niti jednu od tih "fora" sam nisam uspio vidjeti, sve do danas, a i ova koju sam danas vidio uopće nije neka fora, a pogotovo nije pogreška nekog od na Google-u zaposlenih

U mailu kojeg sam jučer dobio stajala su uputstva kako otkriti novu "foru" na Google-u. Piše da treba otići na www.google.com i kao traženi pojam upisati Weapons of Mass Destruction. No, fora je u tome da tada ne učinite uobičajenu pretragu, nego kliknete na "sretni gumb", odnosno na gumb na kojem piše "Osjećam se sretnim". Klikom na taj gumb s pretragom nekog često spominjanog pojma Google vas inače "počasti" nasumičnim odabirom neke od stranica na kojoj se opširnije spominje traženi pojam.

No, vratimo se mi onome što se dogodi u trenutku kada se osjetite sretnim baš dok pretražujete Weapons of Mass Destruction. Otvori vam se stranica koja podsjeća na onu iritantnu The page cannot be found, s tim da u ovom slučaju piše These Weapons of Mass Destruction cannot be displayed, što je ujedno i title samog sajta koji se nalazi na adresi http://www.coxar.pwp.blueyonder.co.uk/. Također je drugačiji i ostatak teksta, koji je šaljivog karaktera, na račun svjetske velesile, Sjedinjenih Američkih Država i nekolicine njenih najistaknutijih sinova.

Ukoliko na Google-u probate ponoviti pretragu dobit ćete isti rezultat. No, to nije ništa neuobičajeno, jer i kada se osjetite sretnim, dok primjerice pretražujete pojam "lupiga" događat će se isto - svaki put otvarat će vam se www.lupiga.com. Razlozi tome su jednostavni, jer u oba je slučaja riječ o pojmovima koji se na bespuću weba baš i ne spominju često. Stoga je sasvim logično da će vam se, ukoliko tražite lupigu, otvoriti naš sajt kojem u title-u (vidi gornji lijevi kut na monitoru) piše Lupiga i koji je shodno samom pojmu ostvario toliku količinu prometa da je u tim uvjetima pretrage uvjerljiv, bez ikakve konkurencije.

Potpuno identična stvar je i sa http://www.coxar.pwp.blueyonder.co.uk/, stranici koja se zapravo zove Cannot find Weapons of Mass Destruction. Sve to i ne bi čudilo da u nastavku onog maila koji me je uputio na ovo i kojeg su vjerojatno pročitale tisuće ljudi, ne piše kako trebamo požuriti da to vidimo, jer čim netko iz Google-a uvidi "grešku" stvar će biti uklonjena, a odgovorni za tu grubu pogrešku će dobiti otkaz. Valjda autor maila, evidentno Amerikanac, misli da se Google kao američka kompanija nikako ne smije šaliti s takvim stvarima ili možda čak misli da je to zabranjeno. Bezvezna fora!