Zagarantirana čarolija - David Byrne u Tvornici

Ivor Car

2. srpnja 2004.

Zagarantirana čarolija - David Byrne u Tvornici

Već smo na našim stranicama najavili zagrebački koncert Davida Byrnea, no kako, izgleda, zagrebačka publika u posljednje vrijeme zaboravlja na pojedine koncerte, valjalo bi još jednom podsjetiti kako ovaj koncert nikako ne biste smjeli propustiti, jer ovo je prava prilika da odate poštovanje jednom od najvećih "čarobnjaka" novoga vala i uživate u njegovim "čarolijama"

Ovo je drugi put kako David Byrne solo hodočasti u Zagreb, a njegov prvi zagrebački nastup održan u KD Vatroslav Lisinski 1994. godine (čini mi se) prava je garancija kako će i Tvornica u ponedjeljak, 5. 7. biti poprištem izvrsnog doživljaja Byrneove glazbe. Neki stariji pamte i još jedan njegov nastup, kada je 1982. godine s Talking Headsima nastupio u velikoj dvorani Doma sportova.

U Tvornici je Byrne došao promovirati svoj posljednji album "Grown Backwards" u sklopu svoje europske turneje, a ako je kome bliže Beograd, treba reći kako će dan prije Zagreba istu stvar Byrne napraviti u beogradskom Sava centru, dakle u nedjelju 4. 7.

Mislim da ne treba previše govoriti o Davidu Byrneu, jer većina vas (barem se tako nadam) zna o kakvom kvalitetnom muzičaru je tu riječ. Riječ je o vodećoj osobi novovalnog zvuka, koji je svoje glazbeno iskustvo nakupljao u proteklih 30 godina, kako kao gitarist i pjevač legendarnih Talking Headsa, tako i kroz samostalni rad s kojim je počeo još početkom osamdesetih s nekoliko eksperimentalnih albuma, još u vrijeme dok je svirao s Talking Headsima iza kojih je ostao, po mnogima najbolji novovalni album Fear Of Music.

Byrne se može podičiti i sa zlatnim kipićem, jer Oscara je dobio, zajedno sa Ryuichijem Sakamotom za najbolju filmsku glazbu (Posljednji kineski car). Krajem osamdesetih kao zaljubljenik u latino glazbu, a posebice u njen brazilski "dio" nastavlja sa solo karijerom, što je rezultiralo s dva albuma koja odišu latino prizvukom, nakon čega se Byrne ponovno vraća na trag glazbi kakvu je upražnjavao u Talking Headsima. Njegovi tekstovi i dalje su cinični i obiluju inteligentnom duhovitošću, a kako je i "čovjek na mjestu" govori činjenica da je na početku Bushovog terora nad državama koje se američkom predsjedniku ne sviđaju David Byrne stajao na čelu skupine koja je okupljala oko šezdesetak umjetnika pod nazivom "Musicians United to Win Without War". Što još da kažem osim – ne propustite ovaj koncert!