Anegdote domaće novinarske scene na jednom mjestu

Ivor Car

13. travnja 2007.

Anegdote domaće novinarske scene na jednom mjestu

Briljantne novinarske anegdote zapisane rukom novinara Igora Došena, čiju smo i fotku u međuvremenu nabavili, nastavljaju se uredničkim i televizijskim gafovima, ali i doskočicama predsjednika Stjepana Mesića te biserima Crne kronike, tipa "Objesio se muškarac s brkovima" ili "Umirovljenici na klupama, a groblja zjape prazna". No, prvak je definitivno novinar HTV-a Jozo Barišić, koji je upitao je li ispravno reći Irak ili Iran, a nimalo ne zaostaje niti kardinalna pogreška urednika Slobodne

Evo i nekih novinarskih anegdota:

"Vrli" (i vječiti urednik) u Slobodnoj Dalmaciji, Krunoslav Kljaković je svojevremeno kolegici Tini Disopri rekao da na brzinu uzme kraću izjavu od Georga Busha. Meni je, pak, drugi (također vječiti) urednik u SD-u Sandro Pogutz prije izvjesnog vremena dao zadatak da pripadnike tzv. zločinačke organizacije pitam što su bili prije nego su postali kriminalci. Kad sam to predočio jednom od odvjetnika, on mi je odgovorio kako mi "obavljanje tog glupavog zadatka u najmanju ruku ne bi bilo pametno".

Svojevremeno sam kolegama s Deska (prema dogovoru) bio poslao sljedeću internu fax-poruku: "Istraga protiv Dinka Šakića se u naredna tri dana 'seli' u Split. Za sve informacije u vezi iskaza svjedoka može se pitati odvjetnika Ivana Kerna". No, oni su to (doslovno) objavili na zadnjoj stranici "Slobodne Dalmacije" kao članak, s mojim potpisom! Zbog toga sam odvjetnika Kerna, koji je inače molio novinare da ga ne spominju u tekstovima kao izvor informacija, sljedećih mjesec dana zaobilazio u "širokom luku".

Jedan je urednik u Novom Listu, pak, tražio od novinara da mu napravi reportažu o skinheadsima. Kad je ovaj to uradio, urednik mu je tražio da te skinheadse prijavi policiji, a onda napravi reportažu o njihovu privođenju, što je ovaj, naravno, odbio. HTVoditeljica Tončica Čeljuska je jednom prilikom "ispalila": "Oslobođen je hrvatski Hrvat Mario Čerkez", a Dijana Čuljak je, svojevremeno, pročitala sljedeću vremensku prognozu: "Vrijeme će sutra biti pravo proljetno - toplo i prohladno!". Jedna je, također HTV-ova novinarka, u svome prilogu postavila pitanje: "Koja je bila uloga Ante Starčevića u Drugom svjetskom ratu?!". Poznata je i anegdota s Jozom Barišićem, koji je na kolegiju upitao je li hrvatski ispravno reći Irak ili Iran.

Kad je svojevremeno u emisiji "2 u 9" na OTV-u gostovao Dobroslav Paraga, jedna gledateljica, koja se javila telefonom, kazala je: "Imala bih jedno pitanje za gospodina Paragvaja". Dalje, prilikom jedne od (ranijih) tv emisija "Sedma noć", jedan je gledatelj u studiju dobio za zadatak otpjevati pjesmu "Ja sam jedna obična žena", a drugi, koji se javio na telefon trebao je pogoditi naziv pjesme. Voditelj Mirko Fodor mu je pokuša(va)o pomoći, pa je pokazivao prema "pjevaču" i govorio: "Šta je on? Obična, obična...". "Budala", kao iz topa je ispalio gledatelj preko telefona.

"Sportaš" Stipe Sladojev s Nove TV je (svojim tipičnim glasom "gutača knedle") kazao kako je "Aleksej Puninski osvojio gorko slatko četvrto mjesto". Na srbijanskoj televiziji je, pak, sportski novinar izjavio: "Barcelona je pobijedila Reala na stadionu Santiago Bernabeu, koji se po novom zove Nou Camp". Drugi je beogradski reporter davno prije, u izvješću s konjske utrke na hipodromu, rekao kako je pobijedila kobila koju jaše njen sin, a trenira kćerka. Bivši spiker na maksimirskom stadionu Lovro Flanjak se, inače, gledateljima znao obratiti sa: "Dame i gospođo"!
 
"Sveznajući" Antun Vrdoljak je nakon vaterpolo utakmice Hrvatska - SRJ 7:8 rekao: "Mi smo s Jugoslavijom odigrali praktički 7:7. Onaj osmi gol mogli smo postići i mi kao i oni!". Uzgred, i u Slobodnoj Dalmaciji je izvještaj sa jedne utakmice navedenih takmaca bio naslovljen: "Hrvatska - Jugoslavija 5:5", a sitnim slovima u podnaslovu je pisalo: "U produžetku 5:6". Novinar SN-a Branko Stipković je, između ostalog, u jednom tekstu naznačio: "Danci su fini ljudi, iako nisu iz Finske", a Miro Rede se nevjerojatno "istaknuo", napisavši ovo: "Jednoga dana, ako Bog da, nećemo govoriti: - Idemo u Europu, nego će Europa govoriti: - Idemo u Hrvatsku!". Božo S(m)ušec je u prijenosu utakmice lupio: - Bayern je jednu utakmicu remizirao, a drugu odigrao neodlučeno.

U sportskoj rubrici "Večernjeg lista" je prije nekoliko godina bilo najavljeno kako će se natjecanje održati u glavnom gradu Danske - Oslu. U istom je dnevniku bila objavljena i izjava jednog od čelnika Dinama koji je rekao kako će Dinamovi navijači biti pregledani na kopnenoj granici Hrvatske i Italije. Većina medija je nakon nogometne utakmice Dinamo - Heerenveen 2:2 prenijela izjavu Zdravka Mamića: "Austrijski zločinac je uništio naš san", dok je istu izjavu "Večernji list" prezentirao ovako: "Zločesti austrijski sudac nas je oštetio".

Pređimo sad malo u "pravosudne vode". Zagrebački sudac Mirko Klinžić je, svojevremeno, vodeći raspravu u slučaju "Pakračka Poljana" kazao: "Optuženi Slaven Rimac" (umjesto Siniša Rimac). Odvjetnica Doris Košta je, pak, prilikom gostovanja u emisiji "Nedjeljom u dva" ustvrdila kako "odvjetnik brani djelo, a ne čovjeka". "Mi smo bili Europa i prije Europe", biser je dr. Žarka Domljana, dok je Dunja Ujević (na)pisala: "Građanski rat - kako to zvuči idilično!". Predsjednik Stjepan Mesić, nerijetko, ima svoj "šou". Tako je, na početku prvog predsjedničkog mandata u razgovoru s rumunjskim predsjednikom o nužnosti čišćenja Dunava od ostataka mostova srušenih u NATO-vu bombardiranju SRJ, kazao kako "svugdje u svijetu rijeke teku ispod mostova, a u Srbiji teku preko mostova". Na jednoj tribini ga je, pak, jedan mlađi desničar upitao: "Jeste li vi desnica ili ljevica? Nema centra, ja svoju djevojku volim ili ne volim". Mesić je, kao iz topa, odgovorio: "Volio ti nju ili ne volio ona svejedno ima centar!". Na istoj tribini je Stipe još kazao: "Hajde što o sportu govori Zlatko Vitez koji je igrao nogomet, ali kad o sportu govori Tonči Vrdoljak koji ne zna plivati ni voziti bicikl ...". Kad su mu, pak, pojedini alkarski predstavnici tražili sponzorstvo za alkarski dom rekavši kako će im tamo biti drag gost, rekao je: "Ciganu ne trebaju dvori već mu je dovoljan i šator". Time je aludirao na povike iz publike tijekom Alke 2001. "Mesiću, cigane".

Evo još nekih (uglavnom crnokronikaških) bisera: "Nasekirao majku" (mladić ubio majku sjekirom, op.a.), "Umjesto lisicu ustrijelio vlastitu stražnjicu", "Upao u septičku jamu i utopio se u sadržaju", "Bijeli Božić: Rajko Dujmić uhićen zbog kokaina", "U šumi pored Čakovca objesio se muškarac. Policijskim očevidom utvrdit će se je li smrt nastupila prije ili poslije vješanja", "Objesio se muškarac s brkovima", "Ljubitelj vješanja objesio prijatelja", "Nožem uboden 20-godišnji Gregori Pek iz Slatine", "Ubo ženu, a žali za ovcama", "Diplomirani kriminalac macolom ubio znanca", "Kopao nos trčeći, pa pao i iskopao oko", "Častio rakijom, ubio sjekirom", "Koza zaklana, jarići pokradeni", "Nijemac umro pokazujući da je besmrtan", "U saobraćajnoj nesreći u Holandiji poginulo osam osoba, od čega troje teže", "Umirovljenici na klupama, a groblja zjape prazna" (potpis pod sliku na kojoj su umirovljenici koji se odmaraju na klupi, op.a.), "Poklopili se Božić i Bajram, možda su Bogovi tako htjeli" …

Na kraju poruka svima koji su navedeni (ili se prepoznaju) u ovom tekstu neka se ne ljute, jer se, ipak, radi o šaljivo konotiranom članku, a (malo) šale nije na odmet, zar ne?!

Igor Došen