Američki Super Bowl i morž

Ivor Car

27. siječnja 2003.

Američki Super Bowl i morž

Prošao je i taj događaj, najvažniji sportski događaj u očima većine Amerikanaca. Skupe karte, uvjerljiva pobjeda, ulični nemiri i ista takva slavlja, koncerti nekih od najpopularnijih glazbenih faca, skupe mjere osiguranja, dvije trećine Amerike pred televizijskim ekranima, samo su neki pokazatelji nevjerojatne popularnosti Super Bowla. No, meni najdraži pokazatelj je zasigurno morž kojeg su učili igrati američki nogomet.
Oakland Raidersi i Tampa Bay Buccaneersi, bili su glavni akteri jučer odigranog Super Bowla, 37 po redu. No, zvijezda cijelog događanja po mom izboru i nije bio kako se moglo očekivati neki igrač, stokilaš, već neko drugo teškokilaško biće. Riječ je o 20-godišnjakinji Kitkatskaji. Neobično ime za ljude, ali ne i za morževe. Ta moržica je proteklih dana dobila  dobar dio slave i pozornosti, uoči finalne utakmice američkog nogometa. Naime, djelatnici SeaWorlda u San Diegu, gradu domaćinu ovogodišnjeg Super Bowla odlučili su finalu dati svoj doprinos pa su moržici dali nogometnu loptu, koju je ova spremno prihvatila. Nakon što se Kitkatska dovoljno izigrala s loptom, što bi značilo - provrtila je po ustima na sve moguće i nemoguće načine, savladala je i drugu vještinu - bacanje lopte u nebeske visine.
Inače, Super Bowl je najveći i najpopularniji sportski događaj u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje utakmice traju i po pet sati budući neprestano dolazi do nekih prekida, a igraju ih na grub način momčine i od po 150 kilograma. O velični Super Bowla govori i bojazan vlasti kako bi zbog svog značaja utakmica mogla biti metom terorista, što se kao što vidite nije pokazalo opravdanim, pa je možda nekom od odgovornih žao onih rigoroznih provjera i rekordnih 9 milijuna dolara utrošenih na mjere osiguranja. U zadnji tren prije utakmice cijene ulaznica kod švercera dosezala su i nevjerojatnih 6 000 zelembaća. Oni koji si takvo nešto nisu mogli priuštiti ili nisu mogli kampirati dva dana ispred blagajni kada su karte puštene u prodaju, ostali su doma pred ekranima svojih ili možda tuđih televizora, a takvih je samo u USA bilo 150 milijuna. U Hrvatskoj se utakmica mogla gledati zahvaljujući Novoj TV, čiji komentatori su nas toliko podučavali pravilima kao da smo osnovnoškolci, pa treba ponoviti i nekoliko puta kako bismo utvrdili gradivo. Na stadionu je održan i veliki koncert na kojem su nastupili mnogi, a neka od najzvučnijih imena su Sting, No Doubt, Jon Bon Jovi, Shania Twain.
Pobijedio je Tampa Bay s 48:21, pa je zbog toga u Floridi na ulicama slavilo tisuće ljudi, dok je u Californiji u Oaklandu nešto manji broj ljudi u žalosti zbog poraza krenuo u divljački pohod gradom, paleći automobile bez obzira na registarske tablice, zbog čega je lokalna policija morala uporabiti suzavac i gumene metke koji sadržavaju tekućinu neugodnog mirisa, a koja smrad pušta tek u kontaktu s kožom. Eto tako je i ove godine Super Bowl dokazao kako je to izvorno američko događanje sa svim potpuno američkim popratnim sadržajem.