THOMPSON ZABRANJEN I U AUSTRIJI: „Sramota je ako će mrzitelj Židova i Srba ovdje širiti svoju neljudsku ideologiju“

I.F.

27. travnja 2017.

THOMPSON ZABRANJEN I U AUSTRIJI: „Sramota je ako će mrzitelj Židova i Srba ovdje širiti svoju neljudsku ideologiju“

„Sramota je ako će mrzitelj Židova i Srba ovdje širiti svoju neljudsku ideologiju“, poručio je Willy Mernyi, predsjednik Memorijalnog odbora udruge Mauthausen, pozivajući vlasti da učine sve što treba da Marko Perković Thompson ne zapjeva u Austriji. Vlasti su ga na koncu poslušale i Thompsonov koncert zabranile.

Koncert se trebao održati ove subote u dvorani Bezirkssporthalle austrijskog Kremsmünstera, no otkazan je, prenosi internetski portal austrijske državne televizije ORF, koji Thompsona opisuje kao ultranacionalističkog glazbenika.

„Nedaleko od mjesta na kojem se trebao održati koncert za Drugog svjetskog rata je bio lociran koncentracijski logor Mauthausen-Gusen. U njemu je živote izgubilo između 120.000 i 320.000 žrtava fašizma, a četiri posto stradalih su činili i jugoslavenski zarobljenici“, piše Antifašistički Vjesnik

Protiv Thompsonovog nastupa, kojem je ovo tek jedna u nizu zabrana u europskim zemljama, prosvjedovali su Memorijalni odbor Mauthausen, Antifašistička mreža, stranka Zelenih i SPÖ (Socijaldemokratska stranka Austrije). 

Marko Perković Thompson
Česta scenografija na Thompsonovim koncertima (FOTO: Lupiga.Com)

ORF je tražio komentar od Willyja Mernyia koji je mogući nastup Thompsona u Gornjoj Austriji opisao kao sramotu te je u ime onih koji su preživjeli zloglasni logor pozvao da se „ovaj desničarski koncert“ zabrani. 

Austrijanci podsjećaju i na izjavu centra Simon-Wiesenthal u kojoj stoji da se na Thompsonovim koncertima promoviraju ultranacionalističke ideje i veliča zločinački ustaški režim.

„Gornja Austrija ne može biti mjesto održavanja ekstremnih desničarskih sastanaka i događaja“, istaknula je Bettina Stadlbauer, šefica SPÖ-a Gornje Austrije, da bi konačno danas gradonačelnik Kremsmünstera, Gerhard Obernberger iz ÖVP-a (Austrijske narodne stranke) koncert službeno otkazao. 

Tamošnji mediji navode i kako su Thompsonovi nastupi zabranjivani u Švicarskoj, Njemačkoj i Nizozemskoj, ali i u Austriji.

Na službenoj Thompsonovoj Facebook stranici o otkazivanju koncerta još nema ni riječi. Stoji tek najava objavljena jutros.

„Dragi prijatelji, još je 2 dana ostalo do koncerta u Kremsmünsteru i velike hrvatske noći! Očekuje vas veliki glazbeno-produkcijski spektakl gdje će se pjevati dobro poznate pjesme“, stoji u pozivu na koncert za koji je ulaznica koštala 40 eura, a do kojeg očito neće doći.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com