PETICIJA ZA ODGAĐANJE POREZNE REFORME: Cilj je skupiti 50.000 potpisa prije glasanja

A.L.

25. studenog 2016.

PETICIJA ZA ODGAĐANJE POREZNE REFORME: Cilj je skupiti 50.000 potpisa prije glasanja

Odgađanje porezne reforme cilj je Udruge ruralnog turizma koja je danas pokrenula on-line peticiju i Facebook grupu kako bi skupili 50.000 potpisa i uručili ih predsjedniku Hrvatskog sabora prije usvajanja poreznih zakona.

„S obzirom da prilikom pripreme Porezne reforme nisu poštivane odredbe Ustava Republike Hrvatske, Zakona o procjeni učinka propisa i Zakona o pravu na pristup informacijama, pozivamo sve građane i građanke Republike Hrvatske, strukovne udruge, sindikate, poduzetnike i ostale zakinute da svojim potpisom podrže zahtjev za odgađanjem Porezne reforme koji će biti upućen Predsjedniku i svim zastupnicima i zastupnicama Hrvatskog sabora prije glasovanja“, navodi se u pozivu za potpisivanje peticije.

Nekoliko je razloga zbog kojih bi, smatraju iz Udruge, trebalo potpisati ovu peticiju. 

"Porezna reforma je duboko nepravedna – uzima od onih koji imaju malo, ili im daje mrvice, i puno daje onima koji imaju puno, nastala je iza zatvorenih vrata – bez sudjelovanja javnosti i struke – dakle protuzakonito, ne postoje podaci o učincima Porezne reforme na građane, male poduzetnike, seljake, umirovljenike, kulturnjake itd., već postoje samo neutemeljena nagađanja", navodi se i dodaje kako će porezna reforma uzrokovati gubitak 10.000 radnih mjesta u sektoru ugostiteljstva i učiniti još siromašnijima one koji žive od honorarnih poslova i ostvaruju prihode po ugovorima o autorskom djelu.

Porezna reforma u suprotnosti je sa Strategijom razvoja turizma Republike Hrvatske do 2020. godine, upozoravaju iz Udruge za ruralni turizam gdje smatraju da se tako nedosljednim ponašanjem narušava i dignitet Hrvatskog sabora. I konačno, navodi se u priopćenju koje je udruga poslala medijima: "Troškove provedbe snosit će pokusni kunići – građani".

Kune
"Troškove provedbe snosit će pokusni kunići – građani", tvrde u Udruzi za ruralni turizam (FOTO: Lupiga.Com)

Udruga poziva sve građane i građanke, strukovne udruge, sindikate i poduzetnike kao i ostale zakinute da potpisom podrže zahtjev za odgađanje porezne reforme koji će biti upućen svim zastupnicima i zastupnicama Hrvatskog sabora prije glasovanja.

"Samo dobro pripremljena porezna reforma koja je koordinirana s drugim reformama; gospodarskom, poljoprivrednom, reformom javne uprave, reformom lokalne samouprave i drugima - ima šanse za uspjeh. Zato je važno da Hrvatski sabor, ovu takozvanu. reformu vrati Vladi na doradu i traži da se reforma pripremi u skladu s Ustavom, zakonom i strateškim dokumentima Hrvatskog sabora", stoji u priopćenju Udruge.

Peticiju možete potpisati na ovom linku do 1. prosinca 2016. godine, a svoje mišljenje o poreznoj reformi možete iskazati na Facebook grupi Odgodimo poreznu reformu.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Ustavne vrednote u doba krize".