OTVORENO PISMO: „To što ste dodijelili nagradu Jakovu Sedlaru, govori samo o vama“

M.S.

20. travnja 2017.

OTVORENO PISMO: „To što ste dodijelili nagradu Jakovu Sedlaru, govori samo o vama“

Zagrebačka Gradska Skupština većinom glasova skupštinara odlučila je jučer da Nagradu Grada Zagreba, uz još desetak osoba, dobije kontroverzni redatelj Jakov Sedlar, koji se posljednjih godina istakao tek „dokumentarnim filmom“ – „Jasenovac - istina“ – koji obiluje krivotvorinama, na što je Lupiga upozorila nedugo nakon što je film premijerno prikazan. Tim povodom Antifašistička liga uputila je otvoreno pismo zastupnicima Skupštine Grada Zagreba u kojem se objašnjava zašto je dodjela ove nagrade Sedlaru sramotna za Skupštinu i zašto se radi o obezvrjeđivanju te nagrade.

OTKRIVAMO - JASENOVAC-FOTOŠOPIRANA ISTINA: Sedlarov udarni argument o plivanju leševa uzvodno je loša montaža

OD POČETKA DO KRAJA: Sve laži Jakova Sedlara

„Većina zastupnika u Skupštini oglušila se na ta upozorenja i dodijelila najviše priznanje Grada Zagreba čovjeku koji 'istinu' stavlja u naslov svog filma i dokazuje ju krivotvorenim i za tu priliku proizvedenim dokumentima. U svom 'priopćenju za javnost' Sedlar, osim što nabraja sve svoje zasluge koje ga kvalificiraju za Nagradu grada, iznosi niz ideološko-politikantskih diskvalifikacija onih koji su izrazili neslaganje da se njemu dodijeli ta nagrada“, navodi se u pismu, gdje se potom citiraju Sedlarove riječi.

Naime, Sedlar je u svom priopćenju, među ostalim, napisao i ovo: “velikosrpske Novosti, opskurna Liga antifašista, pridružuje im se Zagreb je naš i SRP … sve bratja koja svoje djelovanje temelji na negiranju svega što je hrvatsko..”; “sve su to bratja s blatne balkanske kaldrme ..”; “isti regionalni onanisti koji promoviraju ideju o jedinstvenom jeziku Hrvata, Srba, Bošnjaka i Crnogoraca”.

Skupština
Otvoreno pismo upućeno je zastupnicima Skupština Grada Zagreba (FOTO: Hina)

Stoga se, u otvorenom pismu Antifašističke lige, zaključuje kako u Sedlarovom priopćenju nema ni riječi o dvije bitne činjenice

„Najoštrija kritika dodijele nagrade Jakovu Sedlaru upućena je iz Centra Simon Wiesenthal i u člancima u Jerusalem Postu koje bi se teško moglo svrstati u 'bratiju s blatnjave balkanske kaldrme' ili 'regionalne onaniste'. Isto tako Židovska općina u Zagrebu, što Sedlar prešućuje, izrazila je zaprepaštenje i ogorčenost prijedlogom da se Sedlaru dodijeli Nagrada grada“, navodi se u pismu prva činjenica o kojoj Sedlar ne govori, dok potom prelaze i na drugu stavku.

„O samom meritumu – krivotvorinama i podvalama u filmu 'Jasenovac – istina' koje se u Otvorenom pismu zastupnicima Skupštine navode kao razlog da Sedlar nije dostojan Nagrade grada. U pismu AFL eksplicite se naglašava da se ne radi o osporavanju prava Sedlaru na drugačije stavove nego o našem uvjerenju da čovjek koji se služi falsifikatima ne zaslužuje Nagradu grada. A što se tiče kritike Sedlarovih stavova, nema bolje kritike od onoga što čini sam Sedlar – za podršku tih stavova koristi loše falsifikate“, stoji u otvorenom pismu, gdje se objašnjava i kako se i u svom priopćenju za javnost Sedlar služi neistinama i podvalama.

„Prema Sedlaru, 'Novosti i Liga antifašista u svojoj peticiji pozivaju zdrave snage regiona da spriječe da mi se dodijeli nagrada'. U stvarnosti, radi se o pismu Srpskog narodnog vijeća i Židovske općine i pismu AFLa; oba su naslovljena na zastupnike Skupštine Grada Zagreba, 'region', tendenciozno korišteni srbizam, Sedlarova je izmišljotina“, tvrdi se u pismu Antifašističke lige.

Ističe se i kako se o Sedlarovom krivotvorenju dokumenata i podvali falsifikata u javnosti iznose argumentirani dokazi već više od godinu dana

„To što većina zastupnika Skupštine Grada Zagreba ne smatra da je to dovoljan razlog da se Sedlaru uskrati nagrada, govori porazno o tim zastupnicima. O sramoti za samu Nagradu, za Grad, za Hrvatsku da se ne govori“, zaključuje se u otvorenom pismu.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina