NEPRIMJERENI SPOMENICI / PUTEVIMA REVOLUCIJE: Izložba o spomenicima NOB-a

H.Š.

7. studenog 2015.

NEPRIMJERENI SPOMENICI / PUTEVIMA REVOLUCIJE: Izložba o spomenicima NOB-a

Od 10. do 28. studenog u Galeriji Miroslav Kraljević u Zagrebu i Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu bit će otvorena izložba o memorijalnom turizmu u Jugoslaviji - "Putevima revolucije". Izložba je nastala u okviru međunarodne platforme "Neprimjereni spomenici", a nakon Zagreba i Sarajeva bit će prikazana i u Kraljevu, Ljubljani i Beogradu.

Na primjerima spomeničkih lokaliteta s područja cijele bivše države, izložba Putevima revolucije problematizira kako se spomenici NOB-a uključuju u turističku ponudu te kako je ona artikulirana od sredine sedamdesetih godina prošlog stoljeća do raspada SFRJ.

Spomenički lokaliteti NOB-a ubrzo nakon završetka Drugog svjetskog rata postaju mjesta pohoda i komemoracija brojnih građana SFRJ, da bi do sredine sedamdesetih partizanske marševe, ekskurzije i izlete, naziva "Putevima revolucije" pohodilo oko dva i pol milijuna građana. Do kraja desetljeća ovaj broj se penje na oko četiri milijuna posjetitelja godišnje, a spomenički lokaliteti NOB-a postaju dio turističke ponude SFRJ.


Spomenike NOB-a do kraja sedamdesetih posjetilo je četiri milijuna posjetitelja, a spomenički lokaliteti postaju dio turističke ponude SFRJ i način poticanja razvoja ekonomski nerazvijenih područja (FOTO: inappropriatemonuments.org)

„Sredinom šezdesetih godina, kulturno-odgojne i sportsko-rekreativne funkcije spomen-lokaliteta NOB-a aktiviraju se kao resursi i inkorporiraju u objedinjenu turističku ponudu s potencijalom generiranja ekonomskog rasta i društvenog razvoja lokalnih zajednica. U organizaciji lokalnih ogranaka Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR), radnih i društveno-političkih organizacija, sindikata, obrazovnih ustanova te kulturno-umjetničkih, profesionalnih i sportsko-rekreativnih udruženja (Ferijalni savez, Savez izviđača, planinarska društva, gorani i dr.) sredinom sedamdesetih oko dva i pol milijuna građana SFRJ pohodi komemorativne svečanosti, kulturno-edukativne i umjetničke događaje, partizanske marševe, ekskurzije i izlete. Strategije i planovi srednjoročnog razvoja kontinentalnog turizma u SFRJ prepoznali su ugostiteljske i smještajne kapacitete te komplementarne sadržaje memorijala NOB-a, kao neiskorišten potencijal za obogaćivanje turističke ponude lokalnih sredina u pogledu kombiniranja memorijalnog, planinskog, morskog i termalno kupališnog turizma. Biodiverzitet prirodne sredine, ljepota krajolika te "suživot" različitih tipova turističke ponude privlačio je veći broj gostiju pa je tijekom osamdesetih broj posjetitelja narastao na oko četiri milijuna godišnje. To je u konačnici predstavljalo pokušaj usmjeravanja ekonomskog poticaja industrije turizma na razvoj lokalnih privreda u ekonomski nerazvijenim područjima, kroz zapošljavanje lokalnog stanovništva, razvoj infrastrukture, uređenje i održavanje spomen-područja", navode organizatori.

Izložba se bavi pitanjem kako poimanje spomen obilježja NOB-a kao turističkog proizvoda utječe na mehanizme njihovog podizanja i upravljanja? Jesu li su ovi lokaliteti i danas dio turističke ponude? Zašto nisu?

Izložba je nastala u okviru međunarodne platforme "Neprimjereni spomenici" i ostaje otvorena do 28. studenog 2015. godine. Od 10. studenog 2015. godine izložba se otvara i u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu. U kasnijem terminu izložbu će biti moguće pogledati u Kraljevu, Beogradu i Ljubljani.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: inappropriatemonuments.org