MISA ZA NDH: Vojni kapelan Vojnog ordinarijata Hrvatske vojske s oltara navijao za ustaše

M.S.

25. rujna 2016.

MISA ZA NDH: Vojni kapelan Vojnog ordinarijata Hrvatske vojske s oltara navijao za ustaše

"Bolno sjećanje", naziv je mise zadušnice za "35 hrvatskih mučenika, visokih časnika, generala i pukovnika Hrvatske vojske NDH" koja je u subotu služena u isusovačkoj Bazilici srca Isusovog. Istoj onoj u kojoj se svake godine u prosincu služi misa i za poglavnika NDH Antu Pavelića. Naklonost svećenika prema ustaškom režimu nije neka novost, ali način na koji je to napravljeno ovoga puta dugo nije viđen, javlja Forum.tm.

"Misu zadušnicu predvodio je pater Drago Majić, vojni kapelan Gardijsko-oklopno-mehanizirane brigade, Oklopne i Tenkovske bojne 'Kune' iz Đakova. Majić je u svojoj propovijedi u više navrata otvoreno stao na stranu NDH i ustaške vojske. S obzirom na funkciju koju obnaša i misu zadušnicu za ustaške generale na kojoj je govorio, jasno je da se kao predstavnik Vojnog ordinarijata Hrvatske vojske predstavio u najmanju ruku kao sljednik vojske, one ustaške, poražene u Drugome svjetskom ratu", stoji u tekstu.

Majić je u svojoj propovijedi 35 ustaških generala čiji su se životi slavili prozvao mučenicima, nevinim žrtvama i velikanima koji su položili živote na oltar domovine. Svi koji ih osuđuju u službi su modernih Heroda, izrodi su i krvnici svog naroda – uvodno je glavne Majićeve teze sažeo novinar Goran Borković i citirao tek dio onoga što je stotinjak okupljenih u crkvi u Palmotićevoj došlo pobožno slušati.

pavelic_misa15Prizor s mise za Antu Pavelića u Bazilici srca Isusovog lani (FOTO: Lupiga.Com)

"Ne treba se stidjeti i sramiti 10. travnja, jer jedno je država, svetinja, a drugo je vlada."

"Šteta što se NDH nije oslobodila nekih štetnih utjecaja nacizma, rasnih zakona, odnosa prema Židovima i drugima."

"Nismo fašisti nikad bili, iako nam to nameću do dana današnjeg, ali smo se morali osloboditi od velikosrpske dominacije, da dišemo punim plućima."

"Na hrvatskom narodu počinjen je pravi pravcati genocid poslije Drugog svjetskog rata. Trebamo se sjećati Vukovara i Srebrenice, ali poslije Drugog svjetskog rata počinjeno je 50 Srebrenica."

I jedna što zvuči kao Thompsonov stih: "Moram govoriti. Kamenje će progovoriti ako ja zašutim."

Tekst otkriva i da je misu naručio, onda valjda i platio "stari ustaša" Vinko Vice Ostojić, da je u klupama pred oltarom viđen general i nezavisni saborski zastupnik Željko Glasnović, a doprinos u koncelebriranju mise dao je i pater Vjekoslav Lasić koji je do odlaska u mirovinu služio mise za Antu Pavelića.

Cijeli tekst pročitajte na Forum.tm, a reportažu s galerijom fotografija donose i Novosti čiji su reporteri uočili kako je ovu svečanost u slavu ustaškog režima kamerom bilježio i redatelj sramotne krivotvorine "Jasenovac - istina" Jakov Sedlar. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Forum.tm