DR. ZLATKO I G. HASANBEGOVIĆ: Šta ja ovo radim u Jasenovcu!?

Sandra Bartolović / Forum.tm

24. travnja 2016.

DR. ZLATKO I G. HASANBEGOVIĆ: Šta ja ovo radim u Jasenovcu!?

"Kako li sam samo zaglavio ovdje, i to već drugi put u tri dana?" bit će da je u sebi zavapio naš junak stojeći strpljivo na improviziranoj tribini podno Bogdanovićeva "Kamena cvijeta", vrpoljeći se i meškoljeći povremeno, a opet na trenutke hineći tronutost – učini se čovjeku – kao da je razapet negdje između kufra i sedžde. Za one koji možda ne razumiju, bilo je to nešto poput epske, a mučne borbe dr. Jekylla i mr. Hydea u stamenom tijelu našega heroja.

Eto, manje je od godinu dana kako je gospodin Hasanbegović u trash emisiji svog omiljenog neonacista i osuđenog narkodilera tumačio da država ne treba službeno odavati počast žrtvama ustaškog koncentracijskog logora u Jasenovcu: "Problem je državno pokroviteljstvo nad takvim događajima i, zapravo, ono što se iz godine u godinu događa, a za što se optužuje bleiburška komemoracija, a to se upravo događa na jasenovačkoj komemoraciji. Dakle, na njoj se ne komemorira žrtva, ne osuđuje počinitelj zločina, već se ona zloupotrebljava za rehabilitaciju jugoslavenskoga komunizma koji sam po sebi, u sebi, u svojem temelju, ima zločin". Ni slutio tada nije naš gospodin Hasanbegović da će mu kojih pola godine dana kasnije u dužnost zapasti upravo skrb o jasenovačkoj komemoraciji i antifašističkoj baštini u sklopu Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac što mu ulazi u ministarski portfelj.

Nema gospodin Hasanbegović ni najmanje dileme da je "antifašizam floskula", ali prodefiliralo je tu u međuvremenu svakakvog svijeta – hoćeš civilne udruge, hoćeš kulturnjaci, hoćeš ambasadori akreditirani u Hrvatskoj, hoćeš američki izaslanik za holokaust i kojekakve bagre i fukare našlo se tu pozvanom oglasiti, napisati tekstove po bjelosvjetskim medijima i snimiti filmove po stranjskim televizijama – pa se doktor Zlatko obreo u Jasenovcu "odati počast žrtvama logora". Žrtve su to gnjusnih i bezumnih ustaških zločina upravo onih kojima se gospodin Hasanbegović neskriveno divio kao novinar poletarac u altruističkoj tiskovini "Nezavisna Država Hrvatska" što ju je izdavao zet ustaškog poglavnika Ante Pavelića. 

Tekst u cijelosti pročitajte na portalu Forum.tm.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: FAH