48. PIF: Počinje slavni festival kazališta lutaka

Lupiga.Com

14. rujna 2015.

48. PIF: Počinje slavni festival kazališta lutaka

Zagrebački klinci ponovno će imati priliku družiti se s gigantskom lutkom Pifkom. To je znak da počinje PIF, 48. Međunarodni festival kazališta lutaka. Održat će se od 14. do 19. rujna u Zagrebu, a u svom će službenom programu prikazati trinaest predstava iz devet zemalja i pružiti publici pregled europskog, domaćeg i regionalnog lutkarstva.

Pifka, lutku koja će "prošetati" zagrebačkim ulicama 12. rujna, izradila je akademska slikarica prof. Mira Dulčić, a koja svake godine stoji na čelu PIF-ove povorke kojom se najavljuje ovaj festival sa dugogodišnjom tradicijom.

"Upravo ta povorka jedan je od znakova prisutnosti i suživota našeg festivala s gradom u kojem se odvija najveći dio njegovog programa te pridonosi promidžbi lutkarstva među najširom publikom", pišu PIF-ovci.

Ovogodišnji festival ravnopravno predstavlja tri različite tendencije u lutkarstvu – repertoarne predstave u kojima se demonstrira vještina tradicionalnog lutkarstva, predstave koje eksperimentiraju i proširuju lutkarsku formu te novi trend europskog kazališta – predstave namijenjene najmlađoj publici koja se prvi put susreće s kazalištem.

Urednica programa ovogodišnjeg PIF-a Livija Kroflin ističe da će PIF pokazati čudo oživljene materije i snagu kazališta animacije u kojem je animirano ama baš sve, a istančanijim dušama možda ukazati na jedinstvo čovjeka, lutke, trave i kamena.

U sklopu festivala bit će održane radionice lutkarstva za sve uzraste, treća izložba dječjih radova Lutka, maska, PIF! (od 11. rujna u EtnoArt Galeriji) i niz predstava na otvorenom. 

Festival će biti otvoren predstavom Tutu nizozemskog kazališta Lichtbende, čija se radnja zbiva u dvadesetim godinama prošlog stoljeća, pri čemu se autori služe osebujnim spojem kazališta sjena, kazališta predmeta, plesa i glazbe koja se izvodi uživo.

"Tutu je prije svega gozba za oči i uši, ali i putovanje kroz povijest društvenih i umjetničkih plesova u turbulentnom razdoblju između dva svjetska rata koja će oduševiti publiku svih uzrasta i prizvati u sjećanje razdoblje najranije filmske produkcije", navode organizatori. 

Širenje suradnje zbog kvalitetnijih predstava za djecu

Pupteatra Internacia Festivalo iliti Međunarodni festival kazališta lutaka postoji još od 1968. godine kada ga je pokrenuo Studentski esperantski klub pod pokroviteljstvom Međunarodnog udruženja lutkara UNIMA, no ubrzo je festival prerastao svog pokretača. Nakon tri godine organizaciju je preuzeo Međunarodni centar za usluge u kulturi, a ostaje vezan za esperanto sve do 1994. godine. PIF surađuje i s ostalim gradovima u Hrvatskoj, ali i mnogim kulturnim centrima u Zagrebu u sklopu tendencije decentralizacije zagrebačke kulture.

U budućnosti, PIF će se nastojati povezati sa srodnim lutkarskim festivalima u regiji kako bi mogli dovoditi kvalitetnije predstave uz manje produkcijske troškove te fokusirati prvenstveno na dječju publiku što većom selekcijom predstava za djecu, ali i organizacijom natječaja poput likovnog natječaja Lutka, maska, PIF…

PIF djeluje i kroz suradnju sa studentima glume i lutkarstva s Umjetničke akademije u Osijeku, koji svake godine imaju priliku izvesti svoje radove na festivalu.

"Tu suradnju trebalo bi definirati i obogatiti u cilju edukacije i usavršavanja studenata lutkarstva, čijim se nastupima u budućnosti nadamo i u konkurenciji PIF-a i u sklopu profesionalnih lutkarskih trupa", navode na svojim stranicama. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: pif.hr

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Neki novi klinci".