Broz, Josip

miro@lupiga.com

14. 03. 2002.

Popularno su ga zvali Tito. Još puno prije bilo kakvih udruženja zaštitnika životinja, Tito je rokao slonove, jelene, muflone i leoparde. Volio je Dimple whiskey, a i Gertrudu, Jovanku i po slobodnoj procjeni Titine stranice još 16 žena. Njegov život ispisan je u knjigama, opjevan je u pjesmama, a 1/4 Amazonske džungle potrošena je na bilježnice u kojima su vrijedni pioniri ispisivali kako je Tito najsjajnije sunce naše domovine. Rodio se u Zagorju, u kojem se vozio na koritu i jeo svinjske glave. Miran, prosječan i povučen dečko (tricaš). Njegovu naklonost Komunističkoj ideji do kraja i njegov strelovit uspon predmet je ozbiljnje naučne rasprave, a ne mene i mog prijatelja Andreja. No bilo kako bilo, prvo je bio neki niži činovnik u partiji, pa viši činovnik u istoj, pa nakon toga osuđenik u tzv. "Bombaškom procesu". Nakon toga struje povijesti odvode ga u drugi svjetski rat koji od njega radi zvijezdu drugog svjetskog rata, prakticirajući tzv. partizanski rat kojeg su poslje navodno Che i Fidel uspješno kopirali. Nakon rata postaje predsjednik tzv. FNR Jugoslavije , koja uz parole o bratstvu i jedinstvu, i vodstvo Komunističke partije ujedinju narode od Vardara pa do Triglava. Kako smo napomenuli na početku uživao je u dokonom životu i dosta šatro stvari, kao npr. Tito šatro brusi na brusnom stroju, Tito šatro bere mandarine, Tito je šatro ubio medveda, Tito šatro voli pionire.
Teško je ne povući paralelu između njegove strojo-bravarske karijere i plejbojskih uživanja po jahtama i druženja s prsatom Sofijom Loren. Uspješno je sudjelovao u stvaranju tzv. "nesvrstanih" a dan danas nije jasno ima li Tito u svemu tome privatne interese ili stvarne interese tih manje više post-kolonijalnih zemalja.
Za njegovo vrijeme samo je jedan kult bio dozvoljen a svi koji su pokušavali promijeniti taj način razmišljanja bili su izloženi velikim mogućnostima da budu šikanirani, osuđivani, a mnogi su izgubili i živote. U mjestima gdje se pojavljivao a koja su bila potencijalna žarišta problema, ubrzo bi nestajale nesuglasice. Radio je sebi rođendanske tulume na stadionima, i jednostavno je ostario. Nakon dugogodišnje vladavine 1980. godine umire i dolaze svi živi, uplakani, cijeli svijet staje i tako...
Mi ne znamo jer smo bili mali, ali nisu nam dali da zaboravimo ni kad smo malo porasli. Pioniri, ljubičice bijele, spomen parkovi i slinavi pogled djeteta od 9. godina kojem je muka od sendvića koji bulji u zamišljenog druga Tita u Kumrovcu.
No koncept "bratstva i jedinstva" koji je Josip broz ostavio u nasljeđe otvorio je Pandorinu kutiju iz kojeg su izašla najružnija sjećanja našeg djetinjstva i mladosti. Nad njegovim razbijenim slikama i promjenjenim nazivima škola i ulica rodilo se mnoštvo nasljednika od koji su mnogi po svojoj surovosti poznati i kao "balkanski krvnici". Danas od njega imamo jedan trg, poneku stranku koja brije da je on dobro brijao i poneke koji psuju "jebem ti Titu".