ZAGREB I BEOGRAD - DVA GRADA S ISTIM PROBLEMIMA: Vlasti žele zatvoriti kultni beogradski klub Akademija

Ivan Kegelj

13. siječnja 2011.

ZAGREB I BEOGRAD - DVA GRADA S ISTIM PROBLEMIMA: Vlasti žele zatvoriti kultni beogradski klub Akademija

Beograd i Zagreb imaju iste tranzicijske probleme. U Beogradu su posjekli palatne uz jedan od glavnih bulevara, u Zagrebu su oteli šetalište u Varšavskoj ulici, kontroverzni beogradski poduzetnici privatizirali su sve što se privatizirati dalo, a istim poslom zabavile su se i njihovi zagrebački kolege. Dok u Zagrebu sad gase 'Stojedinicu', u Beogradu pokušavaju zatvoriti kultni klub - Akademiju, osnovan 1961. godine u prostorijama Fakulteta likovnih umjetnosti. Ukratko, demokrati čine sve da ubiju duše dvaju gradova

Klub “Akademija", verovatno najznačajniji noćni klub u Beogradu od izuzetnog značaja za gradsku kulturu naše prestonice suočava se sa nestankom nakon 50 godina postojanja! Odlukom Privrednog suda u Beogradu, klub je 28. decembra 2010 dobio nalog za iseljenje, čime bi ova institucija velikog značaja za kulturu Beograda prestala da postoji.

Osnovana početkom 1961 godine kao Klub studenata univerziteta umetnosti u Beogradu, popularna Akademija predstavlja okosnicu gradske kulture, oko koje se već decenijama okuplja sve što je u Beogradu stvaralo savremeni urbani duh i težilo umetničkoj i intelektualnoj nezavisnosti. Ono što za London predstavlja Marquee klub, ili za Njujork čuveni CBGB, to je Beogradu bila i još uvek jeste Akademija – mesto koje je iznedrilo, povezalo i afirmisalo najznačajnije stvaraoce beogradske rock kulture, likovne umetnosti, filma i književnosti sa gradskim predznakom.


Ulaz u Akademiju

Od 2002. godine klub je privatizovan. Fakultet likovnih umetnosti ustupio je ugovorom prostor kluba u podrumskim prostorijama zgrade u Rajićevoj 10 privatnom preduzeću Sens Art, koje je u modernizaciju, tehničko opremanje i infrastrukturu kluba uložilo preko 200 hiljada evra. Sens Art je od aktivnosti kluba finansirao nabavku umetničkih materijala, nastavnih sredstava, honorare modela koji su studentima pozirali, studentske ekskurzije, a brojni studenti FLU su radom u klubu mogli da zarade džeparac.

Nakon višegodišnje saradnje, ispostavilo se da Fakultet likovnih umetnosti nijednog trenutka nije imao pravo da ovaj prostor ustupi bilo kakvoj privatnoj firmi, jer je vlasnik prostora gradsko komunalno preduzeće „Poslovni prostor“. Investitor, preduzeće Sens Art, nije bio obavešten o toj činjenici u trenutku potpisivanja ugovora i uložio je nepovratna sredstva u infrastrukturu kluba. Posle nekoliko godina rada, pokrenut je sudski postupak za iseljenje kluba, koji po slovu zakona nema pravo da koristi dati prostor ukoliko to ne odobri vlasnik, preduzeće „Poslovni prostor“. Epilog priče je presuda za iseljenje kluba Akademija.


Detalj iz Akademije - koncert Tetrapunka

Apelujemo na javnost, gradske i republičke vlasti i kulturne poslenike našeg grada i zemlje da ne dozvole ovakav razvoj stvari, budući da se radi ne o nekom običnom ugostiteljskom lokalu, već o mestu od izuzetnog značaja za modernu kulturu Beograda! Svi gajderi – knjige vodiči koje strani turisti nose sa sobom kada dođu u Beograd navode klub Akademija kao jedan od 10 najznačanijih rokenrol klubova Evrope, a nebrojeni koncerti, izložbe, večeri poezije i drugi sadržaji čine ovaj klub i dalje neprocenjivo važnim za naš grad.

Rešenje sigurno postoji i apelujemo na naše vlasti da pronađu način da se ova institucija gradske kulture ne izbriše sa mape na ovakav način!

Pokrećemo potpisivanje peticije za očuvanje kluba Akademija, koja će moći da se potpiše u dnevnom Art klubu Fleka, kao i na društvenoj mreži Facebook. Takođe, pokrenućemo protestna okupljanja svih koji podržavaju opstanak kluba, u okviru kojih će nastupati svi muzičari, pesnici, likovni i dramski umetnici koji su gradili i još uvek grade neponovljivi duh Akademije.

Ne dozvolimo dalje obezličavanje Beograda! Akademija mora nastaviti da postoji, da bismo imali pozornicu na kojoj se formira kulturna scena grada. Pozivamo medije da pruže što veću podršku inicijativi za očuvanje ove institucije.

Peticiju mozete potpisati u art-kafeu Fleka na Akademiji ili na ovom linku.


www.akademija.net/Lupiga.Com