Za dom! U Japanu

Mladen Barbarić

1. kolovoza 2007.

Za dom! U Japanu

Godinama ste se džombali po kojekakvim šarama, mošama i koječemu? Još i danas vas probija kičma od neugodnog povjetarca koji vas je gladio po golim leđima dok ste pijano sanjali u svojim sobama po studentskim domovima? Odnedavno ste ćelavi, a odavno i nezadovoljni? Eh, studentski dani ... Eh ... a zamislite tek da ste studirali u dalekom Japanu? Biste li završili fakultet?

Biste li završili fakultet? To Lupiga ne može znati, međutim, što bi rek'o Žak Željko Hudek, Lupiga zna kako studentski dom u Japanu izgleda!

 

Ovo što izgleda kao obojani kiosk, a nalazi se na bageru zapravo vam je jedna soba. Na prvi pogled izgleda kao luksuzni odjeljak poznatog američkog izletišta za islamske "teroriste". Pomalo skučeno, međutim, morate uzeti u obzir da su Japanci u prosjeku oniži narod te se prilično dobro snalaze u ovom, nama dinaroidima, naoko skučenom prostoru. Obratite pažnju na konstrukciju u prvom planu. Na tim, opet naizgled, krhkim šipkama počiva čitav studentski dom. Ne plašite se za sigurnost japanskih kolega, njihovi svršeni studenti sve su dobro proračunali.

Vjerovali ili ne, ima Japanaca koji nisu završili fakultet i baš oni su svojim bagerima naslagali sve one kioske koji ukomponirani u jednu cjelinu izgledaju poprilično impresivno, a? Čovjeka odmah uhvati volja da se zaleti u jednu od tih sobica i krene listati skriptu. Čovjeka Japanca, dakako. Mi ostali ćemo se samo diviti tom vrtićolikom objektu.

E, a ovako vam izgleda budući japanski inženjer nečega. U sobi dva za dva, uronjen u nekakav sofisticirani program kao što je neki naš student uronjen u alkohol, droze i razvrat. Šta je, malo vam je usko? A koliko ste puta poželjeli da vam sva tri cimera nestanu skupa sa svojim smrdljivim nogama? To vam se, dragi moji studenti zove ekonomija, ekonomska opravdanost i zahtjevi tržišta. U razvijenim zemljama svatko hoće svoju sobu i svoj mir. E pa to su i dobili, međutim, sve ima svoju cijenu. Nema cimerovih groznih navika, a boga mi, nema ni mjesta ...

Šta je sad ovo? Teve, kauč, lampa ... Šeraton? Jok, to vam je tehnika. Naime, Japanci su ovladali velikom magijom širokokutnog fotoobjektiva pa vam se soba čini nekako prostrano i ugodno. Ipak, nije ništa veća od one maloprije. Dobro, ajde ima teve ... Uostalom, šta će im teve kad imaju gomile prozora u koje mogu gledati svoje kolege. Big Brader uživo.

Eto, dragi moji, tako vam izgledaju studentski domovi u Japanu. Bi li zbog toga završili fakultet, bolje se zabavili, više naučili, popili, pojeli, bolje se odgojili? Zgodno izgleda, ali sumnjam.