UOČI GAY PRIDEA U BEOGRADU CYNDI LAUPER PORUČUJE: Hrabrost je stati zajedno, pred brojnim preprekama i protivnicima

Ivor Car

28. rujna 2011.

UOČI GAY PRIDEA U BEOGRADU CYNDI LAUPER PORUČUJE: Hrabrost je stati zajedno, pred brojnim preprekama i protivnicima

Tek nas četiri dana dijele od dana održavanja novog beogradskog Gay Pridea, koji je na svjetskoj karti ovakvih parada ucrtan kao jedna od najrizičnijih povorki ovog tipa, za što je očito saznala i nekada iznimno popularna pjevačica i glumica Cyndi Lauper te je otvorenim pismom odlučila podržati paradu. Kako će proći ovogodišnje izdanje možemo samo nagađati, ali prema dosadašnjim „najavama“, sve miriše na to da će i ovaj beogradski „prajd“ biti takav da tko preživi, pričat će. „Čuvari tradicionalnih vrijednosti i srpstva“, naime, već su se javili

Zasigurno se dobro sjećate kako je izgledao prošlogodišnji beogradski Gay Pride. Nasilnih i vrlo agresivnih „čuvara tradicionalnih vrijednosti“ u središtu Beograda okupilo se nekoliko puta više nego što je bilo sudionika parade. U „pravedničkom“ bijesu huligani su razbijali automobile, trolejbuse, sjedišta parlamentarnih stranaka, zgradu Radiotelevizije Srbije, pa čak i pokretni mamograf, a tradicionalno su stradale i trgovine sportske opreme. Ranjeno je više od stotinu policajaca, pohapšeno je dvjestotinjak izgrednika i sve u svemu srbijanskom metropolom tog je oktobarskog dana vladao potpuni kaos.


Beograd se prošle godine pretvorio u ratnu zonu

Kako će proći ovogodišnje izdanje, do kojeg nas dijele tek četiri dana, možemo samo nagađati, ali prema dosadašnjim najavama opet ne miriše na dobro. Na stranu, što su Dveri, ultradesničarska i ekstremistička organizacija, koja za sebe iz ne sasvim jasnih razloga tvrdi da je antifašistička, pozvale LGBT organizacije da odustanu od održavanja parade i pokažu razumijevanje za „tradicionalne vrednosti većine građana“, već je na isto pozvao i policijski sindikat. Čak štoviše, službeno su priopćenje osmislili i poslali zajedno, prijeteći da će ukoliko „nepodobni“ sami ne odustanu od parade, oni zatražiti da im se uskrati dozvola za ovu manifestaciju.


"Čuvari srpstva i tradicionalnih vrijednosti" na lanjskom Prideu

Osim toga već tjednima se po Beogradu nailazi na naljepnice na kojima stoji „Dolazimo“ ili „Stižemo“, a na kojima su nacrtani mladići kako bacaju molotovljeve koktele. Da se naljepnice odnose na Paradu ponosa, jasno je iz činjenice da sadrže „kobni“ datum – 2. listopad. U hajku se uključio i kontroverzni „Betoven iz Jagodine“, Dragan Marković Palma, predsjednik Jedinstvene Srbije, koji je pozvao sve Beograđane da na dan parade dođu u Jagodinu i ostave sudionike Gay Pridea da sami šetaju gradom, dok ih nitko ne gleda. Policija iz sigurnosnih razloga još uvijek nije otkrila kojom će se rutom kretati povorka, tako da je i ovu godinu stvorena atmosfera linča. U cijelu priču uključila se i američka pjevačica Cyndi Lauper koja je otvorenim pismom odlučila podržati paradu.


Cyndi Lauper: "Šaljem svoje najlepše želje narodu Srbije koji na ovogodišnjoj Paradi ponosa slavi različitost"

- Svako ljudsko biće, bez obzira na to u kojoj zemlji živi, bez obzira na njegovu boju kože, religiju, naciju, pol ili seksualnu orijentaciju, mora da bude jednako prihvaćeno sa  dostojanstvom i poštovanjem. Svi mi zajedno, moramo da radimo kako bi se ovaj ideal održao u celom svetu. Šaljem svoje najlepše želje narodu Srbije koji na ovogodišnjoj Paradi ponosa slavi različitost i porodične vrednosti. Stajati zajedno, pred brojnim preprekama i protivnicima, moja je definicija hrabrosti, napisala je Cyndi Lauper i pismo poslala organizatorima.

Lupiga.Com

FOTO: Wiki