TAJNI ZANATI PROPAGANDNE MAŠINERIJE: Evo tko je pisao vijesti

Lupiga.Com

17. siječnja 2012.

TAJNI ZANATI PROPAGANDNE MAŠINERIJE: Evo tko je pisao vijesti

'A tamo je i razrušeni Vukovar. U kojem neprijatelj iskazuje i dalje genocidnost, masakrirajući vukovarske Hrvate’ čitajući u ekran hrvatskoj javnosti s HTV-a poručuje novinar Mladen Stubljar. Identičan tekst, osim što će riječ Hrvati zamijeniti sa Srbi, pročitat će u eter RTS-a i Milorad Komrakov. Tko je pisao vijesti pita se korisnik YouTubea koji je na svoj kanal postavio isječak iz dokumentarnog filma 'The Weight Of Chains’. Odgovor je sasvim jasan - mašinerija ratne propagande svugdje je u dlaku ista, ali ovdje to ipak nije slučaj

„A tamo je i razrušeni Vukovar. U kojem neprijatelj iskazuje i dalje genocidnost, masakrirajući vukovarske Srbe”, reći će Milorad Komrakov na RTS-u tamo neke ratne godine.

„A tamo je i razrušeni Vukovar. U kojem neprijatelj iskazuje i dalje genocidnost, masakrirajući vukovarske Hrvate”, svojoj publici prenijet će Mladen Stubljar na HTV-u, u isto vrijeme kao i njegov srbijanski kolega.

„Slike iz Vukovara sve govore i u potpunosti negiraju sve tvrdnje hrvatsko-zagrebacke propagande o ubijenim Hrvatima.", nastavit će Komrakov.

„Slike iz Vukovara sve govore i u potpunosti negiraju sve tvrdnje beogradske propagande o ubijenim Srbima.", dodat će Stubljar.

Dakle, radi se o gotovo identičnom tekstu izgovorenom u dva dnevnika dvaju, u tim godinama iznimno državotvornih televizijskih kuća, gdje je objektivnost često bacana u drugi plan. Međutim, ovako montirane scene u dokumentarcu „The Weight Of Chains“, kanadskog režisera, srpskog porijekla, Borisa Malagurskog, na gledatelja će ostaviti sasvim drugačiji dojam i zbog čega će se kao i spomenuti YouTube korisnik javnost upitati – pa tko je pobogu pisao vijesti.

Robert W. McChesney: Novinarstvo koje od ljudi pravi idiote

TV POD SVASTIKOM: Televizija je dijete Trećeg Rajha

Prisjetimo se Dijane Čuljak

LUPIGA ANKETIRA: Eminentni novinari otkrivaju o kome je u Hrvatskoj zabranjeno pisati i zašto

Naime, prilog Komrakova uslijedio je nakon HTV-ovog, pa je nekadašnji glavni urednik informativnog programa RTS-a, u svojoj najavi zapravo parafrazirao Stubljara. Na isječku koji ste vidjeli odrezan je dio gdje Komrakov govori da bi prilog iz Vukovara mogao najaviti baš u stilu HTV-a, a istovremeno su izbačeni neki dijelovi (izrečeni između ovih rečenica), kako Stubljarove tako i Komrakovljeve najave, upravo s namjerom da gledatelj donese pogrešan zaključak. A u prilogu su prikazana mrtva tijela Vukovaraca, za koje će beogradska televizija ustvrditi da se radi o ubijenim Srbima.

Inače, Komrakov je sve do famoznog „5. oktobra”, odnosno do velikih demonstracija i rušenja vlasti Slobodana Miloševića, ostao na dužnosti urednika Informativnog programa RTS- a, nakon čega je napisao i knjigu „Moj šesti oktobar”. Svojevremeno je bio i predsjednik Udruženja novinara Srbije, a iz tog je udruženja izbačen posljednjih dana prosinca 2000. godine, uz obrazloženje da je odgovoran za višegodišnje medijske manipulacije građanima Srbije, ali i za plasiranje neistinitih informacija, prekrajanje stvarnih događaja ostrašćenim komentarima te pozivima na progon neistomišljenika. Što se tiče dokumentarca “The Weight of Chains” mnogi će u njemu pronaći namjeru da se srpska odgovornost za ratna zbivanja umanji ili barem da se odgovornost za rat što više relativizira te prebaci na interese nekih drugih, posebice Sjedinjenih Američkih Država i velikih korporacija.

Lupiga.Com