Sudjelujte i uživajte u besplatnim radionicama Kiborgezije

Ivor Car

4. prosinca 2007.

Sudjelujte i uživajte u besplatnim radionicama Kiborgezije

Jednom dijelu Lupiginih posjetitelja novica o radionici Kiborgezije može zvučati dosadno i nepotrebno, a takvima po tko zna koji put poručujemo da nas prestanu "častiti" svojim posjetima. Spomenute radionice izvrsna su prilika da potpuno besplatno savladate vještine kao što su pisanje SF minijatura, plesna robotika ili izrada maski. Sve je dakle napravljeno i pripremljeno za vas, jedino što vi trebate napraviti jeste da se napokon riješite truleži i sudjelujete

U sklopu ovogodišnjeg Velesajma kulture, četvrtog po redu, zaživjet će i projekt nazvan Kiborgezija, u organizaciji zagrebačkog Studentskog centra i Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Zvuči sasvim uobičajeno, a možda bi tako i bilo da Kiborgezija ne obuhvaća niz potpuno besplatnih radionica u kojima mogu sudjelovati svi oni koji ne žele da im se život svodi na dokono ispijanje kavica i buljenje u televizorske aparate. Dakle, radionice će tematizirati budućnost kroz razne vidove izražavanja, kao što su pisanje znanstvenofantastičnih minijatura, plesna robotika, SF specijalni efekti i maske ili SCI FI šnajderaj.

No, iako je sve besplatno ipak postoji jedna caka, a to je da je broj sudionika ograničen. Stoga brzo otvorite svoj e-mail i svoje sudjelovanje u odabranoj radionici prijavite na velesajam.kulture4@gmail.com (u subject staviti ime i prezime voditelja odabrane radionice). Točne datume i opise radionica pronađite u nastavku i ukoliko se prijavite, predlažemo vam da vaša iskustva po okončanju Kiborgezije podijelite s nama ...


Irena Rašeta: "BUDUĆNOST U ŠACI" - Radionica pisanja znanstvenofantastične minijature.
7.-15.12. | prvi dan u 19h, ostali termini u dogovoru s voditeljicom

Što je SF i koje su mu teme i podžanrovi? Science ili fiction? Koji su najčešći klišeji u SF-u? Kako pisati o alienima, dalekim svjetovima i svemiru i jesu li oni uopće potrebni za pisanje SF-a? Postoji li takvo što kao nova ideja u SF-u ili su sve ideje već iskorištene? Koja je anatomija kratke priče? Što znači sveto trojstvo: likovi - radnja - ideja? A što je sa stilom? Radionicom kratke SF priče problematizirat će se navedena pitanja kako bi nastala što bolja SF priča kao konačna kreacija svakog polaznika. Irena Rašeta je SF spisateljica i urednica. Potpredsjednica je društva SFera i organizatorica programa najveće hrvatske SF konvencije - SferaKona.

Marija Bitunjac: "PLESNA ROBOTIKA"
12.-15.12. | 19-20.30h; 15.12. u 10-11h

3000. godina je. Prostor, glazba i roboti. Svi imaju nešto zajedičko - pogled u budućnost. Svaki robot ima ugrađen čip s jednom emocijom. Koja je to emocija? Što se događa kada se one susretnu? Kroz osnovne kratke plesne zadatke sudionici će postati - roboti. Marija Bitunjac je 2002. godine završila Školu za klasični balet i plesala u Hrvatskom narodnom kazalištu. Trenutno radi i pleše u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM).

URADI SAM: SF specijalni efekti/ maske
7.12. | dogovorni sastanak u jutarnje sate

Radionica kojom će se pokušati proniknuti u tajne dojmljivih specijalnih efekata što stoje iza gotovo svakog uspješnog SF-a. Prilika za izradu osnovnog vizualnog identiteta omiljenog SF lika. Nakon ove radionice polaznici će imati više ideja kako preplašiti ili ugodno iznenaditi prijatelje i bližnje te će naučiti bolje čitati kod specijalnih efekata i maski. Potrebno je predznanje iz modeliranja i/ili rada s kamerom i/ili animacije.
voditelji:
Ana Hušman, likovna umjetnica, asistentica na Odsjeku za animirani film i nove medije
Ivan Slipčević, filmski snimatelj, glazbenik, vanjski asistent na Odsjeku za animirani film i nove medije
David Peroš-Bonnot, likovni umjetnik, izraduje specijalne rekvizite, scenografiju i kostime (pretežito znanstvenofantasticne tematike) za potrebe filma i televizije.

Vesna Morh: SCI FI šnajderaj
10.12.| termini u dogovoru s voditeljicom

Možda se jednom odlučite pojaviti na nečijem vjenčanju u odjelu Federacije, prošetati političkim skupom u odori Stormtroopera ili možda otići na Varaždinske barokne večeri odjeveni poput Barbarelle. Ma zapravo, sa odijelima koja ćete izraditi na radionici činite što vas volja, ali zapamtite da je SCI FI radionica izvrsna prilika da ih napravite u zabavnom društvu. Vesna Mohr je krojačica i desna ruka na Odsjeku za animirani film i nove medije.

Marina Gržinić: "VANZEMALJCI KAO IMIGRANTI, MIGRANTI, AZILATI, ILEGALCI"
12.-16.12. | termini u dogovoru s voditeljicom

Zajednička radionica/projekt Akademije likovnih umjetnosti u Beču/Postkonceptualna umjetnost, prof. Marina Gržinić i Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, Odsjek za animaciju i nove medije, Nicole Hewitt. Ideja radionice/ projekta je kroz teoriju, umjetnost i politiku promišljati vanzemaljske prostore i procese migracija; pitanje glasi tko su suvremeni likovi vanzemaljaca i/ili čudovišta? Kako je vanzemaljac pruduciran u Beču, Zagrebu ili Europi? Cilj je propitati lik vanzemaljca ili čudovišta u procesima (prisilnih) migracija, europske tvrđave, uvjeta globalnog porobljavanja kapitalom i kontinuirane reprodukcije kolonijalne prošlosti unutar neoliberalne sadašnjosti. Studentske prezentacije, javna čitanja kritičkih tekstova, filmski i video programi, predavanja i prezentacije umjetnika, aktivista i teoretičara pružit će mogućnost konstruktivne diskusije uvjeta suvremene umjetnosti u sukobu sa kapitalističkom potpunom privatizacijom umjetnosti, kulture i socijalnog, te će pokušati razviti posljedičnu politiku otpora.