SMS roman

Božidar Alajbegović

15. srpnja 2004.

SMS roman

Svojim celularnim ljubimčićima, osim što se pomažete tokom ispita na faksu ili srednjoj školi (da, da, znate vi jako dobro o čemu pričam), odnedavno možemo plaćati i račune, a kako je krenulo uskoro ćemo njime i kahvu kuh(v)ati. Novicom koja slijedi ukazat ćemo vam na još jednu novu i nadasve zanimljivu funkciju mobitela, koja nam dolazi iz zemlje rekordera u slanju SMS-ova
Osim u uvodu nabrojenih funkcija, na istom smo vas ovom mjestu već obavijestili kako se u dalekoj Maleziji mobačem i razvod braka može obaviti. Dovitljivi Kinezi smislili su još jednu novu funkciju mobitela. Tako će se, vjerovali vi meni ili ne, u dalekoj Kini uskoro književna djela početi distribuirati putem SMS poruka.

Kineski pisac Qian Fuchang u tu je svrhu reducirao svoj roman "Outside the Fortress Besieged" u šezdeset poglavlja, od kojih svako broji samo sedamdeset znakova. Opisan kao "burna priča o zabranjenoj ljubavi između dvoje već oženjenih ljudi", roman će moći čitati isključivo vlasnici mobilnih telefona, kojima će putem SMS poruka stizati dijelovi romana.

Procjenjuje se kako se mobitelima u Kini danas koristi oko tri stotine milijuna ljudi, a broj korisnika svakodnevno raste. Samo su prošle godine Kinezi poslali oko dvije stotine i dvadeset milijardi SMS poruka, više od polovice ukupno poslanih u cijelom svijetu!

Xie Wangxin, potpredsjednik književne akademije Guangdong u južnoj Kini izjavio je kako će ovaj roman biti "pravo književno djelo", a ne šala. Domaći operateri mobilne telefonije - na vama je red ...