Luzer Afroman

miro@lupiga.com

14. ožujka 2002.

Luzer Afroman

Lava kritika se sručila na Afromana kad je u svojem spotu bestidno uživao marihuanu. Tim spotom uzeo si je krunu "kralja duvatora", neslavnu titulu koju mnoge slavne osobe izbjegavaju. No on se u tandemu s Jay-om i šutljivim Bob-om, već poznatim zagovarateljima marihuane, odlučio bez srama stati na tron. No ljudi iz Časopisa "High Times" su mislili drugačije.
Prema (nećete vjerovati) legendi, časopis High Times, najeminentniji časopis za promociju pušenja marihuane, osnovala je misteriozna osoba Thomas King ForÇade (1945-1978). Za godinu osnivanja ubilježena je 1974. godina. Ukratko govoreći o ovom magazinu reći ćemo da se bavi samom promocijom, održavanjem festivala i prodajom svega vezanog uz marihuanu. Unazad tri godine dodjeljuju nagradu za po njihovom mišljenju, najbolju muzičku ili filmsku promociju marihuane. Vjerovatno vas neće začuditi činjenica da je veliki pobjednik Snoop Dogg za kompoziciju "The Wash, Baby Boy, Bones" (najbolji soundtrack u filmu). No vjerovatno će vas možda malo iznenenaditi da su i svi ostali sudionici i nagrađeni došli po svoje nagrade. Izdvajamo Ethana Hawka koji je dobio nagradu za najboljeg glumca u filmu Tape. Zanimljivost je, a to je potvrdio i sam Ethan, da mu je ovo prva bilo kakva nagrada, uopće.
Izdvajamo još i nagrade koje su dobili Marlon Wayans za najbolju "napušenu scenu" u fimu "Scary Movie 2" i band The Roots (za najbolju originalnu pjesmu "Lion Heart" iz filma Brooklyn Babylon).
Ipak najveći gubitnici su navedeni trojac s početka priče. Iako su se Afroman, Jay i Silent Bob maksimalno zalagali kako na filmskom, tako i na muzičkom planu, da promoviraju sve ono o čemu ovaj časopis piše, ostali su kratkih rukava.
Iako su bili nominirani u čak četiri nominacije, trojac nije dobio nijednu. Za kraj samo završna poruka Snoop Dogg-a koja kaže: "F'shizzle my nizzle". Pridružujem se vojsci onih koji nisu shvatili što je stari Snoop mislio time.