"Sada valja moliti za popuštanje uragana"

Ivor Car

29. kolovoza 2005.

"Sada valja moliti za popuštanje uragana"

Uragan "Katrina" koji trenutačno, brzinom Formule 1 na ciljnoj ravnini, bijesni New Orleansom definitivno će iza sebe ostaviti pustoš, ali postoji i izgledna mogućnost da će iza "Katrin" ostati ekološka katastrofa. Dovoljno je samo da zahvati industrijsku zonu ovog velegrada gdje se nalaze veliki kompleksi kemijske industrije koji ne idu bez skladištenja brojnih opasnih kemikalija. O svemu više saznajte iz pera Osječkih zelenih

Jedan od najsnažnijih uragana koji je ikada poharao Sjedinjene Države, pogodio je New Orleans. Jačina vjetra i dalje povećava, dostižući gotovo 300 kilometara na sat. Svjetske agencije još uvijek imaju kontakte sa svojim dopisnicima u području koje je zadesila prava biblijska katostrofa. Javljaju kako kiša pada u neviđenim količinama, stvarjući prave vodene zidove, slijevajući se niz nebodere u slapovima, pretvarajući ulice u riječna korita. Nastali su prekidi u opskrbi električnom energijom.

Osim uragana koji krši sve pred sobom, moguća je i ekološka katastrofa, ako na svom putu Katrin odabere industrijsku zonu ovog velegrada, u kojem se nalaze veliki kompleksi kemijske industrije, skladista opasnih kemikalija i tko zna čega još.

Jennifer Prado iz američkog Centra za uragane poručio je svijetu da "Takav uragan ima ogromnu razornu moć. Očekujemo iščupana drveća, istrgnuta vrata na kućama, razbijene prozore. Ovo je vrlo opasan uragan i vjerojatno će trajati oko 24 sata", Nestanak struje onemogućava i slabi obranu od poplave, jer "gubimo mogućnost ispumpavanja vode, a ona u grad stiže velikom snagom, kažu Prado i meteorolog Skilling.

Uragan Katrina prošao je meksičkim zaljevom, obrušavajući se na naftne platforme, koje iz mora danonoćno crpe naftu. Mnoge su rafinerije diljem obale prekinule s radom, što je dovelo do prekida u opskrbi izazvavši nagli porast cijena nafte. Cijena američke sirove nafte vrtoglavo raste I dosegla je 70 dolara i 80 centi. Inače, ovo područje dnevno proizvodi oko 700 tisuća barela te osigurava polovicu potrošnje benzina u Sjedinjenim Državama.

Spasilačke službe su priopćile kako je New Orleans i regiju do sada napustilo 1,3 milijuna ljudi. Tisuće žitelja koji nisu mogli napustiti grad sklonili su se u natkrivenom stadionu. Brojni stanovnici automobilima su se uputili u više od 400 kilometara udaljeni Texas. Auto-ceste su preplavljene vozilima, a gužva vlada i u zračnoj luci. Troje ljudi već je poginulo pri pokušaju evakuacije iz doma za medicinske sestre.

"Sada valja moliti za popuštanje uragana"

Guvernerka savezne države Louisiane Katlheen Blanko odlučila je moliti za popuštanje snage uragana, a američki je predsjednik George W. Bush pozvao žitelje ugroženih područja da sklone sebe i svoje obitelji: "Nema načina da dovoljno ukažemo na opasnost koja nam prijeti od ovog uragana. Stanovnici predjela uz Meksički zaljev moraju prije svega misliti na svoju i sigurnost svojih obitelji tako što će napustiti to područje", naglasio je Bush.

"Upozorenja su opravdana", potvrđuje i njemački stručnjak za proučavanje klime Mojib Latif: "Radi se o vrlo žestokom uraganu sa snažnim vjetrom, ali i velikim valovima. Budući da New Orleans leži ispod razine mora, pos­toji opasnost da veliki djelovi grad budu preplavljeni. Stoga ni upozorenja nisu pretjerana."

Stručnjaci okupljeni u Američkom centru za uragane vjeruju zadnjom kopmjutorskoj simulaciji I analizi, po kojoj će New Orleans, tako šarmantan grad, nestati u debelom talogu ruševina, komunalnog otpada, mrtvačkih sanduka koje će voda istjerati iz zemlje. Sve će to biti začinjeno ogromnim količinama toksičnih materijala iz kemijske industrije. Ovi se experti plaše da će proći godine dok se područje New Orleansa isuši od vode.

Ovo je upravo najgori ikada napravljen filmski scenario, kojeg, nažalost doživljavamo, poručuje Ivor van Heerden, pomoćni direktor u Louisiana State University Hurricane Center.

Kada prođe Katrin, američka će vlada morati zbrinuti više od milijuna vlastitiih izbjeglica. Ostaje otvoreno pitanje kako će se tako glomazna država nositi sa silnim troškovima koji će biti posljedica ove prave ekološke katastrofe.


Iz Osječkih zelenih napisala: Ljiljanka Mitoš-Svoboda