Raskol u HDZ-u: Jadranka Kosor odbila doći na Milinovićev i Kalmetin dernek?

Ivan Kegelj

21. prosinca 2010.

Raskol u HDZ-u: Jadranka Kosor odbila doći na Milinovićev i Kalmetin dernek?

Hrvatska demokratska zajednica Like slavila je jučer svoj 21. rođendan, ali na proslavu im nije stigla i predsjednica Jadranka Kosor. U ulozi specijalnog gosta pojavio se, pak, zadarski ministar Božidar Kalmeta. Milinović i Kalmeta - Dado i Dario - u Lici su održali vatrene govore pred punom dvoranom, a nedolazak predsjednice kompenzirali su njezinom fotografijom ostavljenom na sjedalici smještenoj na pozornici. Pozornim pratiteljima zbivanja u vladajućoj stranci nije promaknuo ovaj detalj, a mnogi tvrde da je riječ o još jednom dokazu raskola u vladajućoj stranci

U režiji Darka Milinovića zvanog Dado, dakle, organiziran je rođendanski dernek ličkog HDZ-a, ali Kosorica na isti, rekosmo, nije stigla. Sudeći po njezinom rasporedu objavljenom na stranicama Vlade premijerka je imala vremena doći u Gospić, a lička prijestolnica mogla joj je biti čak i usputna postaja na povratku iz Mlina gdje je gostovala promovirajući plan državnih investicija. Politički analitičari njezin izostanak shvatili su kao još jednu potvrdu tinjajućeg raskola u vladajućoj stranci, koji je začet aktualnim antikorupcijskim akcijama.

Antagonizam Jadranke Kosor prema Božidaru Kalmeti poznat je od ranije, a ovaj koji trenutačno gaji prema gospićkom doktoru Kući nastao je s Milinovićevim iskazivanjem ambicija za preuzimanje predsjedničkog mjesta u stranci. Igra koju igra Jadranka Kosor krajnje je riskantna, a njezin cilj je izbaciti iz sedla što više kompromitiranih HDZ-ovaca, što Milinović i Kalmeta svakako jesu, pa na Saboru stranke dobiti potporu stranačkih članova za svoju politiku. Kalmetu je jednom već pokušala smijeniti, ali nije joj pošlo za rukom. Milinovićem se u tom smislu još uvijek nije bavila, a zasigurno je da će u slučaju da to poželi doktor House biti jednako tvrd zalogaj kao i Kalmeta. Njih dvojica imaju i imat će potporu Vladimira Šeksa, koji nakon uhićenja Tomislava Merčepa ne spava onako mirnim snom kao ranije. 

Na koncu valja naglasiti da od 65 HDZ-ovih zastupnika Milinović i Kalmeta mogu računati na najmanje njih deset. Međutim, do frontalnog političkog sudara premijerke i ministara neće doći, ali Jadranka ne bi imala ništa protiv da u njezinu korist odigraju organi pravne države. Božidar Kalmeta ima zbog čega biti zabrinut, jer iz pritvora netom pušteni financijaš Hrvatskih autocesta Josip Sapunar istražiteljima je otpjevao pjesmicu u kojoj je spomenuto i Kalmetino ime. Što se gospićkog doktora Housea tiče, ni njega neće biti teško izbaciti iz sedla. Bit će dovoljno poslati porezne inspektore na njegova vrata i o tome izvijestiti medije. Milinović će, naime, vrlo teško objasniti porijeklo novca kojim je izgradio milijunski vrijednu vilu u Gospiću, a naći će se tu zasigurno i drugog materijala, samo ukoliko netko odluči potražiti. Istražitelji bi u tom slučaju samo trebali otići na zatvorsku adresu Jose Mraovića i priupitati ga o Dadinim gospićkim kombinacijama.