POBUNA CARINIKA: Nećemo surađivati s korumpiranom Upravom carina

Ivan Kegelj

7. studenog 2010.

POBUNA CARINIKA: Nećemo surađivati s korumpiranom Upravom carina

Nakon uhićenja Mladena Barišića, bivšeg ravnatelja Carine, Vlada je tamo imenovala novu upravljačku strukturu, sazdanu od podanika pritvorenog Sanaderovog rizničara. Sve je isto samo njega nema, pjevaju danas carinici, ali njihov Nezavisni sindikat odlučio je ne šutjeti. Poziv na sastanak koji im je uputila privremena ravnateljica sindikat je odbio riječima: "S instaliranim korupcijskim kadrovima nećemo surađivati!" Sindikalno pismo koje prokazuje nezdrave odnose u Carini RH, Lupiga donosi u cijelosti

Predmet:  Poziv na sastanak koji će se održati u Središnjem uredu CURH-a, kojeg saziva ravnateljica Vesna Kadić Komadina  

- odgovor NSCH

Poštovani,

Zaprimili smo obavijest i poziv o prijedlogu održavanju sastanka, koji će se održati 10. studenog 2010. godine u Središnjem uredu Carinske uprave, a na kojem bi, prema saznanjima, osim ostalih uzvanika trebali prisustvovati i predstavnici sindikata. Poziv smo zaprimili usmenim putem, a o svemu predsjednika NSCH je izvijestila pomoćnica ravnateljice, gđa. Sanja Crnković.

Nakon konzultacije sa predstavnicima Sindikata došli smo do jedinstvenog zaključka, a to je da s instaliranim korupcijskim kadrovima bivšeg ravnatelja Mladena Barišića i njegovom svitom nećemo surađivati, jer su isti stekli prava na korupcijskim osnovama i hijerarhiji, koju su uspostavili takvi odnosi u Carinskoj upravi u ranijem razdoblju.

Nakon svih ucjena, progona, šikaniranja i degradiranja carinskih službenika, naših članova Sindikata, ali i drugih osoba koji nisu bili dio tima Mladena Barišića, Vi želite da sjedimo za istim stolom i razgovaramo o „budućnosti“ i mogućim novim odnosima u Carinskoj upravi, gdje će vrlo vjerojatno sve ono što je bilo sada biti zaboravljeno, a gdje će se i dalje promovirati Barišićevi podobnici, suradnici i miljenici, a gdje će ih podržavati „poglavice rodovskih klanova“, koji upravljaju određenim carinarnicama, odnosno čuvati ih od mogućih promjena. 

Postavljam Vam pitanje; zašto niste reagirali i prijavili sve negativne procese u Carinskoj upravi, a za koje ste znali da postoje, zašto ste okretali glavu gledajući kako korupcijski kadrovi napreduju, kako se postavljaju po logici podobnosti i služnosti, rođačkim križaljkama, a ne sposobnosti?

Zar je Mladen Barišić jedini krivac za stanje u Carinskoj upravi?

Ako je Mladen Barišić jedini krivac i jedini bude osuđen za sve što se događalo u Carinskoj upravi, nakon niza godina, Nezavisni sindikat carinika Hrvatske i ja osobno kao predsjednik zauzeti ćemo se da se Mladen Barišić oslobodi, jer to tada neće imati nikakvog smisla.

Poznajemo stanje i odnose u Carinskoj upravi još od samih početaka uspostave carinske službe Republike Hrvatske, jer sam jedan od njezinih osnivača, a to je bilo 08. listopada 1991. godine. Upoznali smo sve ravnatelje od Branka Skoka, preko Josipa Knezića, zatim Katarine Bakije, Antona Uljara i na kraju Mladena Barišića, ali takvo licemjerstvo, koje su generirali ljudi, koji su bili okupljeni oko vlastitih probitaka pod svaku cijenu, u takvim uvjetima, nikad nismo vidjeli. Zar mislite da je Mladen Barišić odgovoran samo za plakate, koji su štampani i postavljeni u svim ispostavama i svim uredima Carinske uprave, koji su druge sudionike u carinskom postupku upozoravali na korupciju?

Mnogi su napravili karijere, zaradili dohotke, školovali se na ovim osnovama, koje je izgradio „sustav Mladena Barišića“, pa Vas stoga pitam, da li se te osobe prepoznaju u tom sustavu i takvim odnosima ili oni namjeravaju ići dalje istim stopama? 

Dok su jedni bili u početku na granicama, drugi su zauzimali radna mjesta, dok su drugi osnivali ispostave i obučavali carinike, drugi su napredovali u službi, dok su drugi putovali radi „potreba službe“, rođaci su napredovali i školovali se za „sustav Mladena Barišića“, a oni koji su otkrivali šverc velikih razmjera i korupciju u odnosima i relacijama podobnika u Carinskoj upravi bili su smjenjivani,  šikanirani i degradirani.

Naravno, mi nećemo doći na sastanak, jer to nema smisla, da sjednemo za isti stol sa osobama koje su velikom većinom  znale sve što se događa, konzumirale prava iz „sustava Mladena Barišića“, napredovale i šutjele radi vlastitih probitaka, iako su znale što se događa, a neke i aktivno učestvovale u „projektu sustava“.

Kaže nam gđa. Sanja Crnković u telefonskom razgovoru, da „iskoristimo priliku“, da će nam pročelnici obvezno „osigurati prijevoz“, znate, reći ću Vam, da nismo svi isti, jer mi je to bivši ravnatelj, Mladen Barišić, sjećam se nekoliko puta spomenuo u komunikaciji, gdje sam uvjeren da je nakon toga mislio, da su neki ipak jednakiji u odnosu na druge! To se na kraju i dokazalo, da je tako mislio, upravo u postupku koji se sad vodi protiv njega samoga.

Ako mislite na ozbiljnu suradnju, vjerovat ćemo jedino tada kad vidimo rezultate, a to je smjena svih Barišićevih suradnika i konzumenata njegovih korupcijskih napredovanja, a prije svega očekujemo  smjenu pročelnika Carinarnice Pula, bliskog Barišićevog suradnika, Deana Ivandića, ali i pomoćnika Alena Benazića, čuvara i opservatora tri obiteljska klana okupljenih oko ključnih rukovodećih  mjesta u Carinarnici.

Dean Ivandić je sudjelovao  u nebrojenim aferama, koje je uvijek i stalno zataškavao njegov mentor Mladen Barišić. Suradnik Deana Ivandića, bivši pročelnik Carinarnice Pula, Drago Brhan, ako niste znali, falsifirajući jedno rješenje o otkazu, kako saznajemo od žrtve, koje je tada neovlašteno potpisao, prije jako puno godina stekao je uvjete da od Carinarnice Pula napravi privatnu „prćiju“ tri rođačka klana, koje sad zbrinjava i čuva sam -  Ivandić.

Kad vidimo djela, tada tek postoji osnova za razgovore i socijalni dijalog, jer ispred uvjeta za socijalni dijalog nepremostiva prepreka je dugogodišnje nepoštivanje profesionalnih, ljudskih i građanskih prava, članova sindikata i carinskih službenika, koji nisu bili dio korupcijskog i podobničkog tima Mladena Barišića i jataka, odnosno rođaka od tih osoba.

Pokazat ćete da imate ispravne namjere samo na ovaj predložen način, a kako znamo, poštivanje ljudskih i građanskih prava, profesionalnih prava carinskih službenika je tek preduvjet za vođenje socijalnog dijaloga.

Nezavisni sindikat carinika Hrvatske podržat će samo onog ravnatelja koji će razmrsiti korupcijsko klupko u Carinskoj upravi, smijeniti Mladenove podobnike, Uljarove rođake i one koji su napredovali zato jer su šutjeli o svemu što se događalo te konzumirali prava ili aktivno učestvovali u progonu onih koji su godinama na to upozoravali.

Postoje samo dva puta, jedan je nastavak „projekta Mladena Barišića“, a drugi je ovaj koji mi zagovaramo: put ISTINE I PRAVDE.

U očekivanju odgovora na naš dopis, srdačno Vas pozdravljamo,


S poštovanjem,

predsjednik Nezavisnog sindikata carinika Hrvatske

Željko Popović