Petrač nakon presude od šest godina zatvora recitirao Psalam

Ivor Car

18. prosinca 2006.

Petrač nakon presude od šest godina zatvora recitirao Psalam

"Sve je ovo bila farsa! Ništa mi nije dokazano", zavapio je prije dvadesetak minuta Hrvoje Petrač, nakon što je odslušao sudsku presudu koja ga iz istih stopa šalje iza rešetaka na razdoblje od šest godina što, priznat ćete dragi moji Lupeži, i nije baš neki impozantni vremenski period. No, ni to nije bilo sve, jer rezignirani tajkun u sudnici je okupljene iznenadio citiranjem Biblije - "Zar doista krojite pravdu ..."

Scenarij hrvatskog suđenja godine koje je izazvalo nezapamćeno zanimanje domaćih medija, na koncu je bio identičan. Za otmicu tada maloljetnog sina generala Vladimira Zagorca, tajkun je na zagrebačkom Županijskom sudu kažnjen sa šest godina zatvora, koliko je dobio i na prvom suđenju koje je "obavljeno" u njegovoj odsutnosti.

Tu je vijest Hrvoje Petrač vrlo teško podnio, pa je jalno graknuo kako je cijelo suđenja ustvari obična farsa u kojoj njemu ništa nije dokazano. Svoj gnjev zaključio je vrlo jezgrovitom i znakovitom rečenicom - "Ovo je katastrofa!". Na pitanje suca Ivana Turudića, je li razumio presudu zagorski "vinogradar", zatražio je dozvolu da nešto pročita i upravo je tada započeo pravi pravcati show kakav široj publici mogu prirediti samo iskusni američki "stručnjaci". Naime, rezignirani je Petrač otvorio bilježnicu i krenuo s citiranjem Biblije. Psalam 58. - "Zar doista krojite pravdu, vi moćni, zar sudite pravo, sinovi ljudski?".

No, nešto gore od njega ipak je prošao Ivan Mateković koji je dobio sedam godina zatvora, a jedna od olakotnih okolnosti bila je ta što je priznao da je počinio otmicu, dok je njegovom bratu, Liberu Matekoviću, izrečen zatvor u trajanju godinu dana. Ostatak ekipe dobio je redom manje zatvorske kazne: Marinko Gošuljević (tri i pol godine), Siniša Ježovita (tri godine i tri mjeseca), te Stevo Smrček (tri godine i tri mjeseca). Do pravomoćnosti presude koju treba potvrditi Vrhovni sud, Petrač i Mateković će ostati u remetinečkom pritvoru