Gotovina i Milošević 'docimeri'?

Ivor Car

15. prosinca 2005.

Gotovina i Milošević 'docimeri'?

Ante Gotovina čak ni uhićen ne silazi s naslovnica. Danas ćete ga bez problema pronaći na naslovnici 'Večernjeg lista' koji donosi tekst o generalovim prvim danima u zatvoru. Kao kuriozitet istaknuto je da ga od Miloševića dijeli tek jedan zid, a kao ekskluziva da mu godi makedonska kuhinja. Nisu propustili reći niti da Gotovina traži da mu se svaki dan donosi upravo Večernjak, što, dakako, ne mora biti istina, ali zvuči itekako logično, s obzirom na političku orijentaciju tog lista

Tjedan dana nakon što je uhićen na Kanarima, general Ante Gotovina polako se navikava na novo boravište. U novoj zgradi pritvorske jedinice Međunarodnoga kaznenoga suda za bivšu Jugoslaviju, u sklopu nizozemskoga zatvora u Scheveningenu, general Gotovina smješten je na trećemu, najvišemu katu. U novu su zgradu već premješteni svi pritvorenici, a njihovo se donedavno boravište renovira.

Zadovoljan kuhinjom

Tražio Le Monde, ABC i - Večernji

Gotovinini odvjetnici prenijeli su veleposlanstvu RH u Haagu molbu svojega branjenika da mu svakodnevno šalju dnevni tisak. Gotovina je zatražio francuski Le Monde i španjolski ABC, a od hrvatskih dnevnika samo Večernji list, i to zagrebačko izdanje, koje će mu se slati avionom.

Prvih dana boravka u pritvoru, do prvoga pojavljivanja pred Sudom, Gotovina se nije smio susretati sa susjedima s kata, no sada se već s nekima od njih počeo družiti. Ne znamo kako izgledaju njegovi susreti s prvim susjedom, u ćeliji od koje Gotovinu dijeli samo jedan zid, bivšim srbijanskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem. Na katu su s Gotovinom, među ostalima, još Paško Ljubičić i Pavle Strugar. Do nas je doprla vijest da je Gotovina prekjučer pohvalio kuharske sposobnosti Ljube Boškovskoga, pa mu, očito, godi makedonska kuhinja.

Mesić bi istragu do kraja?!

Odvjetnik Luka Mišetić odbija tvrdnje da je generala Gotovinu u četiri godine, koliko je bio nedostupan pravosuđu, financirao Hrvoje Petrač. Prema Mišetiću, Gotovinin je vrijednosni sustav toliko različit od Petračeva da njihovo prijateljstvo ni suradnja nisu mogući. Na pitanje da se osvrne na zahtjev predsjednika RH Stjepana Mesića da se Akcijski plan nastavi provoditi do kraja, dok se ne otkriju svi koji su Gotovini pomagali u bijegu i skrivanju, Mišetić je uzvratio protupitanjem: Zar Mesić zaista želi da ta istraga ide do kraja?!

Na katu su s Gotovinom, među ostalima, još Paško Ljubičić i Pavle Strugar. Generalova supruga Dunja Zloić-Gotovina i sin Ante trebali bi Gotovinu posjetiti, prema prvim najavama, potkraj tjedna. Mogu ga posjećivati 10 dana u mjesecu, od toga sedam dana zaredom. No, kada će se oni zaista susresti ne žele priopćiti jer nastoje pritom izbjeći medijsku znatiželju.

Akreditirani odvjetnici

Gotovinini odvjetnici Luka Mišetić i Marin Ivanović tek su se jučer uspjeli akreditirati za slučaj Gotovina, s time da je Mišetić glavni branitelj, a Ivanović njegov pomoćnik. S Gotovinom su u protekla dva dana u pritvoru razgovarali od 11 do 17 sati, a danas putuju u Zagreb. Gotovina se, prema njima, osjeća "jako dobro". Uvjeren je da će dokazati nevinost, a odvjetnici niječu da će za zločine iz optužnice krivnju svaljivati na tadašnjega zapovjednika zbornoga mjesta Knin Ivana Čermaka, civilne vlasti ili državni vrh.

48 pritvorenih

Prema podacima s internetske stranice suda, u pritvoru se, uključujući i generala Gotovinu, nalazi 48 optuženika. U bijeg je još šest , 23 su puštena na privremenu slobodu, 25 služi kaznu, 15 je odslužilo, a protiv 35 optužnica je povučena ili su umrli.

Dvoje i hoće li u postupku prije suđenja upozoravati na nedostatke optužnice ili na samom suđenju jer za oboje postoje negativni primjeri. Primjerice, optužnica protiv Čermaka i Markača, kojoj tužiteljstvo namjerava spojiti i Gotovininu, precizirana je nakon prigovora odvjetnika, ali i dopunjena dvjema točkama. Nepreciznosti u optužnici protiv Vlade Furundžije Mišetić je, pak, bio ostavio za suđenje, no to je pomoglo tužiteljstvu da je tumači na način koji mu ide u korist.


Večernji list, 16. prosinac 2005.