Pale aute

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Pale aute

Možda ste čuli za slučajeve kod nas, kada su se prije dvije godine, bušile gume po centru Zagreba. Uredno parkirani automobili marki Yugo i Zastava 101, jutro bi dočekali s probušenim gumama. Slične, ali mnogo ozbiljnije stvari događaju se zadnjih dana u Ankari.
Razlog zbog kojih su jugići i stojadini bili žrtve bušenja guma, vjerojatno će ostati tajna široj javnosti. Bez obzira na to što su automobili imali zagrebačke registracije, ostajali su i sa po četiri probušene gume. Pretpostavlja se da je ekipica u centru smatrala nedostojinim ova auta (ili zbog zemlje proizvođača-što je manje vjerojatno;ili zbog nekvalitete-više vjerojatno) kako bi se ona parkirala po njihovom kvartu.
U Turskoj se pak zadnjih dana događa da auta bolje kvalitete jednostavno izgaraju. Naravno ne sama od sebe. Žrtve, vjerojatno grupe piromana, su uvijek ekstremno skupi automobili. U cijelom gradu se do sada zbilo ovakvih dvadesetak slučajeva, većinom u elitnom kvartu Ankare, Kocorenu, gdje takvih automobila ima na pretek. Posljedni slučaj je posebno uznemirio, ne samo na veliko uspaničene vlasnike makinja, već i širu javnost. Naime, nakon što je u jednom autu izbio požar, došlo je do eksplozije, nakon koje je vatra zahvatila susjednu zgradu, koja je pak skoro u potpunosti izgorjela. Gadna stvar.
Pretpostavlja se kako je motiv za ove slučajeve svojevrsna osveta siromašnih, bogatima (sjećate li se parole: Uzmite siromašnima, da bi dali bogatima?), a njima je najlakše zapaliti njihove skupocjene limene ljubimce. Neki drugi, razloge vide u nekoj eventualnoj povezanosti mafije sa žrtvama, kao što je neprestano bio slučaj u Beogradu tijekom devedesetih. Policija još uvijek ne zna prave počinitelje, iako je već privela veći broj sumnjivaca među kojima su i neki, policiji od prije poznati piromani.