OTVORENO PISMO: Ukoliko ovako nastavite medijska scena izgubit će i one zadnje prostore javnog informiranja

Ivor Car

20. ožujka 2012.

OTVORENO PISMO: Ukoliko ovako nastavite medijska scena izgubit će i one zadnje prostore javnog informiranja

Lupiga ni od koga nikada nije tražila pare, niti jedne jedine kune, ali unatoč tome smatra da je ono što radi Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba ravno katastrofi. Iako ima solidan budžet za kulturu i društvo, te novce dodjeljuje sasvim netransparentno, pod vrlo sumnjivim i sasvim misterioznim kriterijima. Oni koji odlučuju o našim, dakle, novcima građana Zagreba, očito su u sukobu sa sadašnjicom. Ne prepoznaju važnost suvremenih medija, a internetski mediji za njih su još uvijek niža kategorija. Put je to kojim bi dio nezavisne medijske i kulturne scene u Hrvata mogao bestraga nestati

Dakle, politiku Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba Lupiga.Com smatra katastrofalnom. Nedavno objavljeni rezultati za programe javnih potreba u kulturi to su jasno pokazali. Gotovo potpuno ignoriranje elektroničkih publikacija, što su zapravo web portali i elektronički časopisi, iz tih je rezultata itekako vidljivo. Iz budžeta za časopise Grada na sve je elektroničke publikacije, koje su aplicirale s projektima utrošeno tek 7,1 posto ukupnih sredstava, iako se čak 20 posto od odobrenih projekata odnosi upravo na elektroničke publikacije. Takav nerazmjer, nema drugog objašnjenja, pokazuje da oni koji su postavljeni da odlučuju smatraju kako nešto napravljeno na webu vrijedi bitno manje nego, recimo, ono u printu. Istovremeno, nejasni su i kriteriji kojima se vode „mjerodavni“, jer primjerice postoje oni kojima se određena sredstva odobre, a da uopće nije jasno zbog čega. Pri tome, nikome ne pada na pamet objasniti koji su kriteriji, a ukoliko se ubrzo ne dogodi neki pomak, dio nezavisne medijske i kulturne scene u Hrvata mogao bi bestraga nestati. Stoga na ovom mjestu objavljujemo otvoreno pismo Inicijative elektroničkih publikacija iz područja kulture i civilnog društva, koje potpisuje i Lupiga.Com, a nadamo se da taj potpis vrijedi, iako na njega nije potrošena ni kap tinte …


(FOTO: Counterbalance)


Otvoreno pismo

Uvidom u rezultate Programa javnih potreba u kulturi Grada Zagreba, objavljenih prošli tjedan, zaključujemo da Grad Zagreb 2012. godine i dalje ne prepoznaje važnost elektroničkih publikacija (elektroničkih časopisa i portala) kao suvremenih medija koji posluju po jednakim profesionalnim principima kao i svi ostali mediji – s uredništvom, redakcijama, novinarima, fotografima, lektorima itd.

Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba ove je godine za elektroničke publikacije izdvojio svega 7,1% od svog budžeta za časopise, iako elektroničke publikacije čine 20% ukupno odobrenih medijskih projekata koji su u nadležnosti Vijeća za knjižničnu djelatnost i časopise.

Iako već pune dvije godine naša Inicijativa pokušava s Gradom definirati jasne kriterije za procjenu elektroničkih publikacija (e-časopisa i portala), iz objavljenih rezultata je vidljivo da takvi kriteriji još uvijek ne postoje. Prije svega ne postoji adekvatna evaluacija izvršenih projekata jer Grad u 2012. godini ponovno financira portal koji prošle godine nije objavio gotovo niti jedan novinarski tekst (DOP magazin). Iz ovoga zaključujemo da prethodni rad, mjerljivi rezultati i poštivanje ugovornih obaveza nisu uvjet za dobivanje sredstava iz javnih potreba za kulturu Grada Zagreba.

Također, ove je godine Grad Zagreb odlučio podržati 'start-up' projekt pod nazivom Kultura u Zagrebu za koji je izdvojio čak 30%, točnije 60.000 kn, od sredstava namijenjenih elektroničkim publikacijama. Dok s jedne strane Grad izdvaja tolika sredstva za još nepostojeći portal, u isto vrijeme u potpunosti ignorira postojeće portale koji sustavno prate kulturu u Zagrebu (H-Alter, Queer, Voxfeminae...). Portalima koje pak podržava dodjeljuje  iznose koji nisu dovoljni za funkcioniranje ovih medija na mjesečnoj, a kamoli na godišnjoj razini. 

Uz to, portal Kultura u Zagrebu zamišljen je kao promotivni portal za projekte koje podržava Grad Zagreb pa se postavlja pitanje zašto se takav projekt financira iz javnih potreba za kulturu, a ne, primjerice, iz Ureda gradonačelnika koji već raspolaže s 2 milijuna kuna za projekt Zagreb.hr, odnosno 15 milijuna kuna za poslove informiranja i odnosa s javnošću.
 
Ako Grad nastavi na ovaj način tretirati elektroničke publikacije i ubrzo ne prepozna važnost suvremenih medija i vrijednosti koje internet po svojoj prirodi promovira – pluralizam, građansku participaciju, široku dostupnost sadržaja i mogućnosti dalje distribucije – hrvatska i zagrebačka medijska scena izgubit će i one zadnje prostore javnog informiranja koji nisu vođeni komercijalnim interesima i koji na nepristran i objektivan način informiraju i educiraju vrlo široku publiku o pitanjima iz područja kulture i društva te jamče pluralizam medijskog krajolika, jedne od temeljnih odrednica europske medijske politike.   

Zbog svega navedenog, mi portali okupljeni u Inicijativu elektroničkih publikacija iz područja kulture i civilnog društva zahtijevamo:

1. Očitovanje Gradskog ureda o tome po kojim kriterijima su ocjenjivani portali;

2. Očitovanje Gradskog ureda o tome zbog čega se za elektroničke publikacije izdvaja tek 7,1% budžeta za časopise;

3. Javnu objavu Vijeća za knjižničnu djelatnost i časopise o dodijeljenim ocjenama za prijavljene projekte;

4. Hitnu korekciju Programa i rebalans proračuna;

5. Osnivanje posebnog Vijeća za medije u koje će biti uključeni članovi kompetentni za procjenu kvalitete elektroničkih publikacija, odnosno razdvajanje medija od knjižnične djelatnosti i nakladništva.


U Zagrebu, 19. ožujka 2012.


Inicijativa elektroničkih publikacija iz područja kulture i civilnog društva

Kulturpunkt.hr, Kupus.net, MVInfo.hr, Pogledaj.to, Urbancult.hr, Voxfeminae.net, booksa.hr, Lupiga.com, H-Alter.org, Queer.hr, Zamirnet.hr

Lupiga.Com