Novi život za Rome?

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Novi život za Rome?

Romi iz beogradskog naselja Stari aerodrom nedaleko od Zemuna, nisu uspjeli prekinuti svoju agoniju, već je samo otkloniti i to na sasvim kratko razdoblje, od mjesec dana. Ne bi dobili ni to da jučer nisu organizirali veliki prosvjed u centru Beograda što nikako neće donijeti rješenje vječitog romskog pitanja, barem ne u Beogradu gdje egzistira 146 divljih naselja.
Jučer je u srpskoj metropoli Beogradu, održan protest koji je okupio oko tisuću Roma i njihovih simpatizera, pripadnika raznih organizacija promicatelja ljudskih prava. Okupljanje se dogodilo ispred zgrade Skupštine Srbije. Razlog cijelog događaja je odluka općinskih vlasti Novog Beograda da iseli 205 romskih obitelji iz naselja Stari aerodrom, zbog čega su Romi bili prisiljeni tražiti alternativne lokacije. Kako se dio ovog naselja nalazi na zemljištu koje je u vlasništvu Industrije mašina i traktora (IMT), predviđeno je da se Romi isele s tog područja. Oni su se na sporno područje doselili u proteklih dvadesetak godina, ali tamo za njih mjesta više nema jer je zapavši u financijske teškoće IMT bio prinuđen zemljište prodati drugim investitorima.
Rok za iseljenje bio je prošli vikend, ali do toga nije došlo iako je naselju već nekoliko dana ukinuto i ono malo od osnovnih životnih uvjeta, isključena je struja i voda. Predstavnik Roma naglasio je kako oni nemaju ništa protiv odluke IMT-a, ali drže da netko mora obezbjediti smještaj za tih 205 obitelji. Uglavnom se radi o obiteljima kosovskih Roma koji su raseljeni tijekom rata na Kosovu. Ovo je samo dio jednog velikog problema na državnoj razini, jer samo u Beogradu egzistira 146 divljih naselja u kojima obitavaju uglavnom Romi. Za svoj problem oni optužuju gradske, republičke i savezne organe koji ne žele pronaći mjesto za Rome, usprkos tome što je problem aktualiziran još prije pola godine. Javio se i Europski centar za romska prava koji je podsjetio kako je Jugoslavija potpisnica Međunarodnog sporazuma o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima na osnovu kojega je obvezna pronaći alternativni smještaj osobama koje prinudno iseljava, bez obzira imaju li pravnu osnovu za stanovanje.
Ipak dogovorom između Roma, predstavnika IMT-a i izvođača radova na prodanom zemljištu,  problem je nakratko odgođen. Dogovoreno je kako će se iseljavanje odgoditi na mjesec dana.
Predsjednik Izvršnog odbora Skupštine Beograda izjavio je za beogradski radio B92 kako ne postoji niti jedno planirano zemljište na kojemu bi se moglo izgraditi romsko naselje s osnovnim higijenskim uvjetima. On tvrdi kako je glavni uzrok tome novac, kojeg za takve projekte nema, ali i napominje otpor općinskih vlasti za gradnju takvih naselja na njihovom zemljištu.
Time se vječna romska agonija nastavlja i pitanje je kada će uspjeti ostvariti uvjete za normalan život. Prema zadnjem popisu stanovništva u Jugoslaviji živi oko 800 000 Roma koji prema jugoslavenskom ustavu imaju status nacionalne manjine. Tek oko 30% populacije završava osnovnu školu, a procjenjuje se kako među njima ima tek nekoliko stotina visoko obrazovnajih osoba.