NEPOZNATO DJELO: Orwellov božićni puding

Mladen Barbarić

25. prosinca 2010.

NEPOZNATO DJELO: Orwellov božićni puding

Obzirom na vremena koja nam nimalo ne idu na ruku i blagdane koji su pred nama, odlučili smo i jedno i drugo proslaviti jednom prilično neuobičajenom novicom. Naime, s pravom možemo reći kako se radi o orvelovskom dobu te smo u novicu uključili ovog simpatičnog Engleza. No, kako bi dostojno proslavili Božić tu je i jedan puding, a kako ga je prezentirao George Orwell u dosad nepoznatom i nikad objavljenom djelu, koje je napisao silom prilika, po naređenju, ekskluzivno donosi Lupiga

Sve cinike koji iščekuju neku psinu odmah na početku upozoravamo kako će ostati razočarani. Naime, donosimo vam do sada nepoznati isječak iz Orwellove knjige „Britanska kuharica“ koja na kraju nikada nije objavljena.

Naime, 1946. godine Vlada je prekaljenog veterana Španjolskog građanskog rata te genijalnog pisca upregnula u državna kola te mu u ta sretna, ali siromašna vremena naredila da spravi kuharicu. Nimalo lak posao obzirom da su Englezi, baš kao i naše bake, očevi, majke i djedovi namirnice dobivali na „točkice", a svakako zanimljiv način kako iskoristiti genijalnog književnika


Orwell za novinarskih dana

Ovdje vam donosimo dio kuharice u kojem je Orwell s napaćenim narodom podijelio recept za Božićni puding. Ako vam se kojim slučajem svidi, i imate kod kuće sve potrebne namirnice, u što čisto sumnjamo, počastite se Orwellovom recepturom za blagdan.


Mast je jako važan sastojak u ovom receptu i margarin ili maslo ne mogu ga zamijeniti. Nažalost, naći mast u vašem susjedstvu može biti jako teško. Možete pokušati u mesnici. Sretno!

U drugom dijelu ručka dolazimo do najslavnijeg dijela engleske kuhinje - pudinga. Broj pudinga toliko je velik da bi nemoguće bilo dati kompletnu sliku svih načina na koje se priprema. No, možemo ga svrstati u tri glavne grane. Puding od masti, pite i mliječni pudinzi.

Tijesto od masti, koja se pojavljuje u brojnim kombinacijama, od slanih do slatkih jela, sasvim je obično tijesto s kravljom masti umjesto margarina, masla ili svinjske masti. Može se peći, ali češće ju kuhamo ili parimo. Najbolji od svih pudinga s ovom masti je puding od šljive, koji je iznimno bogato i skupo jelo koje svi u Britaniji jedemo za Božić.

Tijesto je zaslađeno šećerom, u njega su pomijeshane smokve, datulje, ribizl ili grožđice. Okus mu se može poboljšati i s đumbirom ili marmeladom od naranče. No, u tijesto možemo umjesto svega ovoga staviti i kuhane jabuke ili ogrozd. Sljedeća je pak mogućnost da u tijesto zamotamo džem čime dobijemo pudding roladu.

Jedna od najboljih vrsta je pak valjušak od kuhanih jabuka. Sredina jabuke se odstrani, tako nastalu rupu napunimo smeđim šećerom, a zatim se jabuka prelije tankim slojem masti. Sve se zajedno dobro veže u kakvu tkaninu i prokuha.


Jedna od brojnih verzija britanskog božićnog pudinga


Recept za Božićni puding

Sastojci:

½ kg ribizla i grožđica

50g slatkih datulja

30g gorkih datulja

100g različitih kora od voća

250g smeđeg šećera

250g brašna

100g krušnih mrvica

½ žličice soli

½ žličice naribanog oraščića

¼ žličice cimeta u prahu

600g masti

Korica i sok jednog limuna

5 jaja

Malo mlijeka

Malo piva ili brandyja


Priprema:

Operite voće. Nasjeckajte mast, korice voća, grožđice, datulje. Pripremite krušne mrvice i umiješajte sol i začine u brašno te u zdjeli pomiješajte sve sastojke. Izmlatite jaja, pomiješajte ih s limunovim sokom i ostalim tekućinama.

Dodajte suhim sastojcima i sve dobro promiješajte. Ako je smjesa previše tvrda dodajte još malo mlijeka nakon čega ju ostavite da u pokrivenoj zdjeli odleži nekoliko sati.

Kada se vratite pripremi ponovo sve dobro izmiješajte i stavite u dobro namašćenu posudu promjera dvadesetak centimetara. Pokrijte papirom za pečenje i kuhajte ili parite pet do šest sati. Na dan kada ćete pojesti puding podgrijte ga na pari oko tri sata, a pri serviranju ga prelijte velikom žlicom toplog brandyja koji ćete zapaliti.

U Britaniji je običaj da u tijesto ubacite pokoji mali novčić, neki porculanski ukras ili štogod za sreću.


Prijevod: Lupiga.Com