Nakon akcije za pješačku zonu uhićena aktivistica Jagoda Munić

Ivor Car

23. travnja 2007.

Nakon akcije za pješačku zonu uhićena aktivistica Jagoda Munić

Nedjeljna akcija aktivista inicijative "Pravo na grad" i "Zelene akcije", završila je kako se najmanje očekivalo. Naime, nakon što su svojim tijelima polegnutim po Gundulićevoj ulici iskazali zahtjev za proširenjem pješačke zone u središtu Zagreba, bivša predsjednica Zelene akcije, Jagoda Munić, dobrovoljno je otišla na razgovor u obližnju policijsku postaju. No, nitko se nije nadao da će tamo biti uhićena i da će cijelu noć provesti iza rešetaka

Službenim priopćenjem vezano uz ovaj događaj obratila nam se "Zelena akcija", a priopćenje prenosimo u cjelosti ...


Zelena akcija oštro prosvjeduje protiv uhićenja i zadržavanja u cjelonoćnom pritvoru aktivistice mr. Jagode Munić. Nakon mirnog završetka akcije u Gundulićevoj, izvedene bez ikakvog sukoba ili nasilja, aktivistica Jagoda Munić, dobrovoljno je otišla na obavjesni razgovor u Prvu policijsku postaju PU Zagrebačke. Tijekom popodneva 22. travnja, "obavjesni razgovor" se pretvorio u uhićenje i pritvor.

Smatramo da nije bilo nikakve osnove za cijelonoćno zadržavanje u pritvoru, te će Zelena akcija razmotriti pravne mogućnosti zaštite osnovnih ljudskih prava naše aktivistice.

"Ponosim se što me se prekršajno goni, između ostalog, zbog kršenja potpuno neprihvatljivog Zakona o javnim okupljanjima. Ovo mi je prva prekršajna tužba u životu, a noć u pritvoru smatram oblikom neprihvatljivog pritiska na građanske inicijative u nas." - navodi Jagoda Munić.

Zelena akcija


Nakon što ste pročitali priopćenje dodajmo još samo da će se Munić goniti zbog prekršaja Zakona o okupljanju, Zakona o javnom redu i miru te Zakona o sigurnosti u prometu. Inače, akcija izvedena u Gundulićevoj na Dan planete Zemlje potrajala je jedan sat, tijekom kojeg automobili nisu prometovali tom ulicom. Napomenimo i još da aktivisti, naravno, skup nisu prijavili policiji.