Odjevene samo u pregače vrbuju za vegetarijanstvo

Ivor Car

23. srpnja 2004.

Odjevene samo u pregače vrbuju za vegetarijanstvo

Nakon što su "Prijatelji životinja" po Španjolskoj protestirali protiv tamošnjih borbi s bikovima sudjelujući u Pamploni u takozvanoj "Trci golih", ovaj put su samostalno organizirali događanje koje će se zbiti baš danas. Naime iz te udruge najavljuju kako će atraktivne vegetarijanke odjevene, gotovo samo, u pregače, Zagrepčanima nuditi poslastice s roštilja

U uvodu rečeni i od strane silno aktivnih "Prijatelja životinja" pomno planirani događaj trebao bi se zbiti sutra, u subotu 24. srpnja 2004. godine. Vrijeme održavanja – točno u podne (malo neprikladno vrijeme za roštilj s obzirom na trenutačne klimatske uvjete, čitaj vrućina ubija). Mjesto održavanja – Zagreb, Gajeva ulica, ispred hotela "Dubrovnik" (zato je mjesto izvrsno probrano, subota, centar grada, u vrijeme špice, nije moglo bolje).

Akcija za svoj cilj ima pozvati građane na vegetarijanstvo, i to putem vegetarijanskih delicija s roštilja, što će zasigurno biti novina našim ljudima naviklim da roštilj i vatra služe samo za okretanje čitavih životinja. Možda će baš zbog takve navike aktivistice "Prijatelja životinja" biti, odjevene gotovo samo u pregače, iako nismo sigurni je li to baš najhigijenskiji način pripreme hrane.

Iz, već nekoliko puta, spomenute udruge poručuju kako vegetarijanskom prehranom ne sudjelujete u uzgoju, patnji i ubijanju preko 43 milijarde životinja godišnje. Tvrde i kako su vegetarijanci vitalniji i zdraviji ljudi, rjeđe obolijevaju i duže žive,  te poštujući živote drugih podižu kvalitetu vlastitog života. No, cijeli planirani spektakl ima i jednu drugu pozadinu, a to je peticija koja će se potpisivati tik do "vege" roštilja. Peticija apelira na prava vegetarijanaca za obrok, odnosno na uvođenje vegetarijanskih obroka u javne institucije.
 
Moramo dodati da ovo nije ništa novo, jer se slična kampanja u organizaciji PETA-e (People for the Ethical Treatment of Animals) provodila prošle godine diljem Hrvatske. Sutrašnji događaj također označava kraj jednogodišnje kampanje "Zašto vegetarijanstvo?" tijekom koje je podijeljeno preko 100 000 letaka i organizirano mnoštvo predavanja. Postavljena su i dva jumbo plakata, oba u Zagrebu. Prvi od njih, jako uznemirujućeg sadržaja, nalazi se u Šubićevoj ulici kod Kvaternikova trga, te na njemu stoji natpis "Je li tvoja hrana imala oči?". Drugi, na kojem piše "Svi smo mi vegetarijanci", nalazi se u Savskoj ulici, nedaleko od Savskog mosta. Za kraj još samo da izrazimo nadanje kako su vegetarijanke osigurale dozvolu za roštilj, da ne bi kakav inspektor upao u sred priče i prekinuo njihovo ukazivanje na prednosti vegetarijanskog načina prehrane.