Najavljujemo putopis - Lijeni vuk na turskoj rivijeri

Ivor Car

13. listopada 2004.

Najavljujemo putopis - Lijeni vuk na turskoj rivijeri

Nastavljamo s najavama putopisa. Evo me ovoga puta u ulozi najavljivača putopisa s mjesta gdje samo Kebab i Efes Pilsen imaju cijenu, s turske rivijere. Kakav li je to samo putopis, moje dame i gospodo, od osobe koju njegovi prijatelji smatraju lijenom spodobom. Naravno, riječ je o lijenom vuku, koji je u Turskoj već nakon popijene kave postao milijunaš (bar netko)
Prava je nesreće, kako za Lupigu, tako i za lijenog vuka, to što se on češće ne upusti u piskaranje, jer svaki takav pokušaj do sada je rezultirao iznimnom kvalitetom i uspjehom. Ovaj put podijelio je s nama dojmove sa svog boravka na turskoj rivijeri. Kratko, ali slatko. Saznali smo kako je po dolasku u Tursku postao milijunaš, već nakon popijene kave, kako je putovao seldžučkim putovima, kako je "toćao" noge na vapnenačkim stijenama bijelim kao Faks helizim preko kojih teku termalne vode, te kako je, što je najvažnije, uspio slupati sve svoje predrasude, a možda u tome pomogne i vama.

Sve počinje riječima: Iyi gunler, nasilsin? Pa dalje kaže: Ispružite dlan desne ruke, tako da ga vodoravno postavite ispred lica. Opustite ruku i labavo raširite prste. Na vašem dlanu nalazi se Turska, velika država na dva kontinenta. Oko dlana zamislite tri mora. Sa sjeverne strane Crno, a s južne Bijelo (tako ga zovu) odnosno Sredozemno, i sa zapadne, lijeve strane Egejsko. Zadebljanje ispod palca označava Ararat, najveću tursku planinu, a crta života Kizilirmak, najdužu rijeku. Egejska regija, zapadni dio koji čine vaši prsti, najrazvijeniji je dio ove države, isprekidan brojnim rijekama, otocima i poluotocima. U centru dlana zamislite niže predjele, ravnice na kojima uspijeva pamuk i duhan. Vaš palac je europski dio turske površine (3%) i on bi se u biti trebao nalaziti na vrhu kažiprsta. Tu je i Istanbul, najveći grad u kojem živi 12 milijuna stanovnika, od ukupnih 70 milja. Tako veliki grad, nažalost nikad nisam vidio jer je ovaj iznenadni put kao primarni cilj imao posjet turskoj rivijeri koja se proteže vašim malim prstom i donjim dijelom vašeg dlana, po sredozemnoj obali.

Što se krije iza ovoga, sasvim originalnog, uvoda možete saznati kliknuvši mišem na ovih sedam znakova: XOXOXOX. Vjerujte nećete se pokajati, a kada dođete tamo dočekat će vas prigodni pozdrav – Merhaba. Pa merhaba i meni, a potom alahimanet.