Na more s malo para

miro@lupiga.com

14. ožujka 2002.

Na more s malo para

Poveća novica o tome kako doći do tako željenog bućkanja, picigina, uživanja u tango proizvodima i nauljenim tijelima. Prikaz mogućnosti odlaska sa gotovo svim prevoznim sredstvima i popustima koje oni nude. Novica se tiče samo priprostog i običnog hrvatskog puka, pa ako se odmarate na nekoj jahti ili u skupom hotelu grada Dubrovnika, preskočite ovu novicu i odsurfajte na vašoj dasci prema koktel baru..

1. Nekoliko savjeta prije puta
Ako idete na more, svakako se povedite za našim prijateljima Česima. Ponesite hrane što god više možete, a uz to i higijenski pribor. Nije sramota nositi svoj WC papir, posebno zato što je ponuda WC-a dobra, ali na žalost u njima počesto nema toga dragog nam papira. Ne zaboravite mobitel, a u njega stavite i nešto kuna, ne da bi se hvalili kako upravo baš sada toćate noge u moru, nego da vam bude pri ruci kad se trebate javiti mami, tati, nadređenima, ili nekim drugim vama dragim osobama. Ponesite i nešto čistog rublja da se dopadnete pedantnim Nijemicama, a kako je sunce opasno ovih dana, neka se vaša draga pobrine i za kakav zaštitni faktor u vašoj torbici. Ako imate novaca, ponesite i njih i nemojte se zapiti u prvoj birtiji na koju naiđete, nego strpljivo u prvom dućanu ispitajte koje vino je najbolje u odnosu sa cijenom. Tada se opustite na nekima od najljepših plaža, uz zaborav na Račana, Mesića, korupciju, loše djevojke, ružne mladiće, vrućine gradskog asfalta i pune tramvaje.

2. Kako doći na more?
Na more je najjednostavnije doći autom, po mogućnosti onim kojeg pokreće diesel gorivo. Naravno tu odmah zaboravite gužve na naplatnim kućicama, vrućine koje morate podnositi ako nemate klimu, i nemogućnost parkiranja u gotovo cijelom primorju. Opasnost su i ZG tablice (ipak manje u zadnje vrijeme) i loša opskrbljenost na cestama. Dakle auto otpada i ostaje nam željeznica. Vlak prema Splitu prometuje tri puta dnevno (06:00, 19:15, 21:20), a  ljubazno daju popust studentima i đacima od čak 40% na relacije dulje od 25 km. Tu je i običan popust od 20% ako kupite povratnu kartu. Ne zaboravite rezervaciju, a u obzir uzmite i činjenicu da se u kupeu vozite s nepoznatim ljudima, s nepoznatim navikama i sklonostima. WC izbjegavajte osim ako vam stvarno nije sila. Osim vlaka, naravno tu je i autobus. Oni ide prema skoro svakom turističkom odredištu, a za popust vam je dovoljna činjenica da ste student i prikazom iksice ili indeksa možete dobiti popust od oko 20%. To zavisi od autoprevoznika, a za informacije najbolje je nazvati broj 60 31 33 33. Zadnjih godina čak se i avio prijevoz nametnuo kao konkurentan prevoznik na more. Cijena karte u jednom smjeru na letovima iz Zagreba u Split (OU 652 u 5.35 sati) te iz Splita u Zagreb (OU 655 u 23.50 sati i OU 659 u 23.10 sati), subotom, iznosi 222,04 kune.
Cijena karte u jednom smjeru na letovima iz Zagreba u Dubrovnik (OU 6600 u 6.00 sati) te iz Dubrovnika u Zagreb (OU 6667 u 22.40 sati i OU 665 također u 22.40 sati), petkom, iznosi 265,96 kuna.
Naravno, ako nemate love za nijednu od navedenih opcija, preostaje vam autostopanje, za što preporučamo izlaznu cestu prema Karlovcu (tamo kod rotora) i oprez. Nikad ne znaš kakvih sve manijaka ima. Probajte se utrpati nekoj obitelji, koja vas jamačno neće silovati i baciti u puteljak.

 

U sljedećem nastavku: "Gdje biti sa malo para...?"