Mravlja kolonija

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Mravlja kolonija

Mravi su najčešći oblik života na zemlji, a ponajviše su poznati po svojoj marljivosti. Svi mravi svijeta ukupno su teži od svih ljudi svijeta. Poznato je 11 006 mravljih vrsta, a u Europi su najjači argentinski mravi, koji imaju najveću koloniju na svijetu u duljini od preko 6 000 kilometara.
Jedna vrsta argentinskih mrava nenamjerno je donesena u Europu dvadesetih godina prošlog stoljeća. Slučajno, jer pretpostavlja se kako su u Europu dospjeli živeći na uvezenim biljkama. Za samo osamdesetak godina ovi super mravi uspjeli su razviti najveću poznatu mravlju koloniju svijeta. Kolonija se proteže u duljini od oko 6 000 kilometara. Mravi su uzurpirali područje od Genoveškog zaljeva u Italiji, pa obalom sve do španjolske La Corune, na Atlantiku. Dakle mravi su postali državljani Italije, Monaca, Francuske, Španjolske i Portugala.
Posebno je zanimljivo kod ove vrste mrava, da se oni između sebe ne bore, kakav je običaj kod većine mravljih vrsta-borba do smrti. Naprotiv, argentinski mravi se međusobno prepoznaju, pa čak i surađuju, čime nam pokazuju da je suradnja put do izgradnje čuda. Do sada su "Argentinci" uništili 19 europskih vrsti, a preostali su im još samo španjolski, katalonski mravi koji također imaju koloniju na zavidnoj razini, ali ipak neuporedivo manju od one argentinske.