Japanski potez ZA

Ivor Car

11. veljače 2003.

Japanski potez ZA

I dok jedni neprestano najavljuju kako će svakoga časa poći u ratni pohod, jer onaj drugi, njihov neprijatelj ima neko oružje koje oni šatro nemaju, neki drugi poduzimaju hrabre i hvale vrijedne proturatne poteze, uništavajući nehumano oružje što onima s početka ove priče nije ni na kraj pameti!
Ovoga vikenda japanski premijer, Hrvatima slabopoznati Junichiro Koizumi, sazvao je konferenciju za novinare na kojoj je okupljenima saopćio neobičnu vijest. Naime, Japan se u ovim ratnim danima, koji nam se svakoga dana sve više primiču, odlučio na antiratni potez, a taj je uništenje oko milijun protupješadijskih mina. Ovim činom Japan je želio pokazati kako na ovome svijetu mjesta ratu nema, te je glasno poručio i drugim zemljama da se povedu njihovim primjerom i unište dio svoga oružja.
"Želimo u svijetu promicati pokret uništenja svih nagaznih mina" - rekao je japanski premijer. Ovo uništenje oružja završni je dio trogodišnje akcije u kojoj su uništavane mine u okviru međunarodnog sporazuma koji je 1997. godine potpisalo 130 zemalja. Potpisani sporazum ima za cilj zabraniti proizvodnju, skladištenje, prodaju i na kraju i samu uporabu protupješadijskih mina. Japan će zadržati tek 15 000 mina koje bi trebale poslužiti za istraživanje i obuku. Neka im najopasnije oružje bude Shuriken i luk i strijela!
Treba li naglasiti kako oni koji su trenutno u ratnom pohodu, Sjedinjene Američke Države, nisu potpisale spomenuti sporazum, što dovoljno govori samo za sebe. Za njih neka pravila ne vrijede, a vi i dalje mislite kako oni nemaju još i jače oružje, nego ono iračko zbog kojeg i počinju rat s Irakom.