Ne nosite

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Ne nosite

Cijela priča oko terorističkih napada na SAD nam je poznata, nekima je poznato i da su nakon zabijanja zrakoplova po neboderima, postroženi pregledi prtljage, što u zadnje vrijeme često završava oduzimanjem nekih osobnih stvari. Naše Ministarstvo pomorstva, prometa i veza je odlučilo reagirati. Tako je štampan letak, koji ima namjenu educirati naše putnike što se smije, a što ne smije nositi sa sobom na let. Većina stvari na popisu je već godinama poznata, ima i nekih novih zabrana, ali svakako je korisno znati pravila. Tako vas ovim putem upozoravam da ne nosite sa sobom na let: igračke u obliku bilo kakvog oružja, turpijice za nokte, kao i škare svih veličina, metalni pribor za jelo, pikado, baseball palice, benzin za zipo, plin za upaljače, 70 postotni alkohol, itd.. Dakako, pretpostavljam da znate da se mine, granate, pištolji, noževi i slična oružja ne bi smjela naći u vašoj prtljazi. Normalno osim što to ne smijete nositi sa sobom, morate se i dolično ponašati, znači ne kao u kafani hvatat konobarice.
Nakon svih ovih slučajeva otmica zrakoplova, znatno je postrožen pregled prtljage putnika, te je sve više slučajeva oduzimanja "opasnih" i opasnih stvari. Riječ je dakako o neznanju putnika o tome što je dozvoljeno, a što nije nositi sa sobom u zrakoplov. Upravo zbog toga se naše Ministarstvo pomorstva, prometa i veza odlučilo educirati svoje putnike, i to sa svojim letkom.
Letak je tiskan na dva jezika, hrvatskom i engleskom, u 150 000 primjeraka, a moći ćete ga vidjeti ukoliko kupite kartu za bilo koji let ili ako u nekoj od putničkih agencija koja u svojoj ponudi ima i aviokarte, zbarite tetu koja tamo radi.
Osim već svima poznatih stvari tipa izvadite baterije iz prtljage (rekoh svima je to poznato osim Mamiću koji ih ne vadi, pa onda lako nasjeda na provokacije o tome kako će mu vokmen crknut), ne nosite eksplozivna sredstva kao što su mine, granate, itd. (to već nismo znali), navedene su i neke zanimljive stvari.
Tako vas ovim putem upozoravam da ne nosite sa sobom na let: igračke u obliku bilo kakvog oružja, turpijice za nokte, kao i škare svih veličina, metalni pribor za jelo, pikado, baseball palice, benzin za zipo, plin za upaljače, 70 postotni alkohol i mnoge druge stvari ne smiju se naći u vašoj prtljazi.
Normalno, osim što to ne smijete nositi sa sobom, morate se i dolično ponašati, znači ne kao u kafani hvatat konobarice.