Život u pola cijene

Ivan Kegelj

4. listopada 2007.

Život u pola cijene

Znamo da ih je osam poginulo na mjestu, a četvorica u bolnici i znamo da se jedan još uvijek bori za život. Informaciju o pilotu helikoptera koji ih je dovezao na mjesto tragedije moćan i tajnovit netko odlučio je sakriti. Sve druge podatke gurnuli su nam pod nos, ali nismo saznali kako i zašto je stradalo 13 vatrogasaca. Očekivano, nove vijesti nisu o tome da je netko nenadano odlučio progovoriti, nego o novcu koji će dobiti obitelji poginulih. Licitirajmo - koliko košta život?

Dakle, vijest glasi: Obitelji 13 stradalih i poginulih vatrogasaca u kornatskoj tragediji dobit će po 500.000 kuna, čime će im biti podijeljeno ukupno 6,5 milijuna kuna, koliko je do sada prikupljeno na posebnom žiro-računu Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije. Ovu informaciju potvrdio je, pazi sad, predsjednik Povjerenstva za raspodjelu novca Goran Pauk. Formacijski raspored gospodina Pauka je Županija Šibensko-kninska, predsjedničko mjesto.

Prilikom sastanka s obiteljima poginulih i jednog ozlijeđenog vatrogasaca predsjednik Povjerenstva za raspodjelu novca vizionarski je predložio da se buduća sredstva, koja se očekuju od uplata prikupljenih telefonskim pozivima u humanitarnoj akciji, utroše za osnivanje posebne zaklade, koja bi za cilj imala pomoć nekim budućim obiteljima stradalih ili poginulih vatrogasaca. Takve se očekuju. Pitamo se hoće li buduće obitelji poginulih vatrogasaca dobiti istinu o okolnostima pogibija u kojima imaju stradati njihova djeca, muževi, supruge ... ili će i oni dobiti samo gole pare. Kako bilo, obitelji poginulih vatrogasaca odbile su vizionarski prijedlog gospodina Pauka, jer međusobno se ne mogu složiti. Jedni su Za osnivanje zaklade, a drugi Za da se sav budući novac međusobno podijeli.

- Očigledno još nije vrijeme za osnivanje takve zaklade pa ćemo s tim pričekati do daljnjega, inteligentno je primijetio vizionar Pauk, napomenuvši da će Županija Šibensko-kninska učiniti sve da obiteljima osigura psihosocijalnu pomoć, budući su iskazali takvu potrebu. Nagađanja u medijima o tome tko će dobiti koliko novca Pauk je, kažu, nazvao lešinarenjem. Što se visokih razina vlasti i čelnih ljudi Hrvatske vojske tiče, nikom ne pada na pamet da napokon predoči sve elemente utvrđene istragom, kako bi napokon saznali što se,zapravo, dogodilo na Kornatima tog kobnog dana, odnosno što se događalo naredne noći, kad je vojska blokirala područje, osiguravajući navodno i istražujući mjesto tragedije.

Što je radila vojska u civilnoj istrazi? Što se dogodilo s helikopterom? Kako se zove pilot helikoptera koji je vozio vatrogasce? Kako to da su na njihovim ispečenim tijelima otkriveni ugljikovodici kad je istraga utvrdila da vatrogasci nisu bili u doticaju s benzinom, kako s onim iz helikoptera, tako niti s onim koji su nosili sa sobom u kanisteru? Sve je to prošlost. Nakon ovog završnog čina u kojem se dijele pare, vatrogasce će visoke razine vlasti spominjati još samo o prigodnim proslavama i obljetnicama. Sve će proći kao u onoj pjesmi Zabranjenog pušenja, sjećate li se onog stiha: ... kaže, ovo šalje Šefket Ramadani, tol'ko valjda košta život vani. Sve će proći s voštanom svijećom, u ovom slučaju - pred raspelom.