And The Nobel goes to: ...!!!

Božidar Alajbegović

3. listopada 2003.

And The Nobel goes to: ...!!!

Za razliku od prošlogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za književnost (Imre Kertesz) koji domaćoj književnoj publici bješe prava nepoznanica, s ovogodišnjim laureatom ipak nije takav slučaj. Barem bi nam trebao biti poznat, ako ni zbog čega drugog, onda zato što su mu u nas u zadnjih nekoliko godina objavljena čak 4 romana ...
Nobelovom nagradom za književnost ove je godine nagrađen John Michael Coetzee.
Radi se o južnoafričkom književniku rođenom 1940. godine u Cape Townu. U SAD-u završava studij književnosti i od 1983. godine predaje englesku književnost na State University of New York.
Na književnu scenu stupa 1974. godine sa romanom Dusklands, a međunarodnu slavu mu donosi roman Waiting for the Barbarians objavljen 1980. godine.

Coetzee je jedini  književnik koji je prestižnom Bookerovom nagradom ovjenčan čak dvaput: 1983. godine za roman Život i doba Michaela K. i 1999. godine za roman Sramota.
Oba spomenuta romana objavljena su u Hrvatskoj u izdanju V.B.Z. -a i u prijevodu Petra Vujačića, a osim njih isti nam je nakladnik podario i Coetzee-ove romane Gospodin Foe i Gospodar Petersburga.
Tijekom ovog mjeseca od istog ćemo nakladnika dobiti i hrvatsko izdanje Coetzee-ovog romana Doba željeza, a ubrzo nakon toga i već spomenuto njegovo najcjenjenije djelo Waiting for the Barbarians.

U obrazloženju Nobelove nagrade stoji kako romane J.M.Coetzeea karakterizira "vješta kompozicija i briljantna analitičnost, te da je riječ o autoru nemilosrdnom u svojoj kritici okrutnog racionalizma i ušminkanog morala zapadne civilizacije".
J.M.Coetzee  već je šesti književnik iz Južnoafričke Republike nagrađen Nobelovom nagradom, koja će mu uz iznos od 1,11 milijuna eura biti uručena 10. prosinca, na datum Nobelove smrti.