DOBRI DUH ROKENROLA: Kratki razgovor – Porto Morto

Vid Jeraj

21. svibnja 2020.

DOBRI DUH ROKENROLA: Kratki razgovor – Porto Morto

Autori singla „Kuća” s prošlogodišnjeg albuma „Portafon” zagrebačkog benda Porto Morto u dušu su pogodili izolacionističku vibru globalne epidemije, koja je dovela i do otkazivanja dodjele središnje hrvatske glazbene nagrade Porin u skladu sa sigurnosnom situacijom u regiji. A na Porinu je Porto Morto bio nominiran za najboljeg novog izvođača, no nagrada im je ipak izmakla.

Grupa Porto Morto ujedno je i stožerni član izvrsnog zagrebačkog kolektiva Jeboton o kojem je Lupiga već ranije pisala, a neki su njihovi članovi i doslovan podmladak prvaka novog vala. Osim suosnivača Morta, Roka Crnića, koji u Ekipi Darka Rundeka svira bas-gitaru, sin književnika Davora Slamniga, Viktor, suosnivač je grupe Sfumato, ali i bas-gitarist Pips, Chips & Videoclips. U razgovoru za naš portal, u ime benda na naša pitanja odgovaraju vokal benda Crnić i Hrvoje Klemenčić koji svira gitaru, synth, a također i pjeva. 

Roko Crnić
Roko Crnić (FOTO: Facebook/PortoMorto/Martina Petrić)

Autori ste singla „Kuća” koji predstavlja sve što bend može trenutno – aranžman, flow, atmosferu ... Kakve emocije je izazivala izolacija za vašu radnu etiku?

- Pa, s obzirom da smo i inače radnim danima u svojevrsnoj izolaciji, doma ili u studiju/kući, radeći na materijalu, osobno nam nije bila prevelika promjena biti doma, ali je svakako jezivo bilo pogledati kroz prozor. Zbog potresa su neki od nas privremeno bili izvan svojih stanova, ali svi smo živi i zdravi i show ide dalje, a to je bitno ... Kreativno nam je ova situacija bila potentna jer smo već do pola zagrizli u stvaranju trećeg albuma koji na neki način svoju inspiraciju crpi iz apsurda predapokaliptične situacije i sada nam te načete teme jos vividnije rezoniraju ...

Pjesma, koja se sjajno uklapa u trenutak, na prvu može zvučati i kao crnjak, kao nikad odrađena pjesma od Joy Division, recimo...

- R.I.P. Genesis P-Orridge, znamo da si s nama.

Hrvoje Klemenčić
Hrvoje Klemenčić (FOTO: Facebook/PortoMorto/Martina Petrić)

Bend se proširio i osvježio instrumentarij. Netko bi rekao da je to feedback odlaska saksofonista Maka Murtića s kojim ste snimili live-materijal u Kinu SC.

- Kao današnji članovi benda, opstoje Roko Crnić (bas gitara, vokal), Hrvoje Klemenćić (klavijature, vokal), Matija Brajković (gitara), Matej Perić (bubnjevi, pad), Marijan Uroić-Norman (perkusije, vokal), Antun Aleksa (trombon, vokal) i Marin Živković (saksofon). Zvuk benda nekako definiramo putem i on izrasta iz kombinacije trenutnih mogućnosti i pojedinačnih aspiracija. Zvuk brassa je na prvom albumu bio drukčije tretiran nego na „Portofonu“, jer je i nastajao drukčijim putem - ranije smo u bendu imali čak četiri puhača i dva gudača ... U međuvremenu se dogodilo još par rošada unutar benda, a Makovo mjesto je preuzeo Marin Živković, legenda hrvatske muzičke pedagogije, dok je Leo Beslač a.k.a. Dr Porno odstupio zbog drugih obaveza s flaute i sopran-saksa, a Jura Borić „postal tatek“ jednom malom kralju ... 

Koliko ste često inače na putu, pratite li domaći airwave i kakva je situacija - ima li inspirativnih imena? 

- Često smo inače na putu, gotovo svaki drugi tjedan na mini-touranjima, a najviše zajedničke muzike konzumiramo upravo u kombiju slušajući i komentirajući ... Na sceni ima brdo autora, bendovlja, tekstopisaca, performera, plesača i svega onoga što ne vidite na TV-u i ima ih odličnih i inspirativnih. U Zagrebu slušamo Radio Student jer je jedini sačuvao ulogu radio-stanice, a ne vizitke za DJ-a na svadbi. 

Iako vam je „Portofon“ drugi album, na Porinu su vas prozvali „debitantima”. Prvi album ste snimali vrlo dugo, između 2010. i 2016. godine. Što je utjecalo na ideje i pjesme s prvog albuma i kako sad gledate na to razdoblje?

- Prvi album je „gradio“ bend. Skupljali smo se oko raznih fragmenata melodija i teksta te kolažirali i eksperimentirali, studirali. Rezultiralo je prvim albumom, utoliko i bendom, a čačkali smo po njemu valjda i rahlali ga pet godina napreskokce ... „Portofon” je bio puno fokusiraniji proces, a time i možda još i veći eksperiment jer je ovaj put izazov bio približiti se pop-formi.

Kakva je trenutno situacija s Jebotonom, jesu li se izlegli novi projekti i kamo sve to skupa vodi?

- Jeboton je skupina mladića i djevojaka koji ne znaju kamo idu, ali idu gitarom po svijetu - i šire ljubav i rokenrol, a i ljubav prema rokenrolu ... Jeboton po pitanju novih bendova malo-malo pa mutira. Najnovije iz Jeboton tvornice, bend Sfumato, nedavno je izbacio na Jubito svoj live-session, ali tu su i Trophy Jump, nemanja, Peglica i Komandos, Pseća plaža i, naravno, jeboTon ansambl.

Porto Morto
"Organska" publika i Porto Morto (FOTO: Facebook/PortoMorto/Martina Petrić)

Koliko je muzika koju radite politična? Počnimo od toga da ste i DIY, a i indie ... Što bi vam moglo naškoditi kao kolektivu? Jeste li ranjivi?

- Mislimo da imamo organsku publiku koja nas podržava i cijeni naš rad i izraz koji se kroz vrijeme mijenja. No, unatoč toj stalnoj mijeni, publika zasad samo raste pa je otkazani nastup na Porinu, kao vodećoj glazbenoj manifestaciji pop-formata u Hrvata, za nas trebao imati prvenstveno promotivnu svrhu - možda se netko zakvači na stvar pa upiše u google-tražilicu i "kolpo morto"? A, nakon što smo dobili uputstva za izvođenje vlastite pjesme, pripremili smo točku koja bi, sigurni smo, zarezonirala i s nekime tko nas još ne zna.

Što slušate trenutno i koliko ste zaradili na zadnjoj akciji bandcampa?

- Zaradili smo parsto kuna. Neki dan smo slušali novi album Goce R.I.P.-a, „Besmrtni” ... 

Koja stvar fura duh benda otpočetka, a koja danas? Kako biste opisali duh Porto Morta?

- Što se pristupa tiče, nije se puno promijenilo od početka. A tad je stvar bila višežanrovska i multimedijalna - uhvatit neko blago ... I tako sa svakom pojedinom pjesmom, dobri duh rokenrola!

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook/PortoMorto/Ivan Buvinić