Dolazi Uskrs

miro@lupiga.com

14. ožujka 2002.

Dolazi Uskrs

Uskrs je najveći blagdan za kršćane diljem svijeta. No ove godine Uskrs će simbolizirati i veću patnju Isusa kroz afganistanski rat i potres, zatim izraelsko-palestinski sukob i na kraju prijetnje nuklearnim ratom. Mnogi će možda baš zbog toga i revnije prionuti u slavljenje tog praznika. No kako je to ipak praznik koji odražava novi život i novu nadu mnogima će možda i pomoći da koji dan malo odmore živce od svih događanja.
Baš otprilike na istom mjestu na kojem je Isus prije otprilike 2000. godina nosio križ i bivao cipelaren od rimskih vojnika odigrava se trenutno jedna od najvećih drama u izraelskoj i palestinskoj povijesti. Čak ni činjenica da je sam Isus hodao mnogima od tih krajeva, ne zaustavlja rat koji svakodnevno odnosi nove živote. Uskrs neće slaviti ni Afganistanci. Zatvoreni u začarani krug Mudžahedini-Talibani-Amerikanci-Rusi, a tome pridodajemo i potres koji je samo pogoršao štete i odnio nevine ljudske žrtve. Uskrs će ove godine imati gorak okus još goreg razdvajanja na bogate i siromašnije i prijetnji koje veliki nameću malima.
..no ipak..
Nakon cipelarenja i šoranja kažu da je uskrsnuo i da će onima koji vjeruju u njega imati život vječni. Naravno da je to mala utjeha za one koji se nalaze u tim područjima, no ako već nemaš novčanu, dobro je nekome dati i moralnu podršku. Ako nam već stvari idu na gore, nije se loše ni prisjetiti da ima onih kojima ide još gore. Ne iz obijesti ili prijekora, nego iz zahvalnosti na ipak najvrijednijim daru kojeg imamo, a to je život. Zato Uskrs slavi život i daje vam priliku za njegovo obnavljanje. Priliku da upoznamo drugoga sebe.