CRTICA IZ HRVATSKOG PRIVATIZACIJSKOG PAKLA: Lupiga sa štrajkačima Diokija na vrhu ugašenog pogona

Ivor Car

15. ožujka 2012.

CRTICA IZ HRVATSKOG PRIVATIZACIJSKOG PAKLA: Lupiga sa štrajkačima Diokija na vrhu ugašenog pogona

Već pet mjeseci svojoj djeci nisu mogli donijeti ni kilu kruha, a kamoli nešto više. Zbog toga su se popeli na vrh industrijskog pogona i odbijaju sići. Odbijaju jesti, odbijaju piti. Žele pet svojih zarađenih, a neisplaćenih plaća. U hrvatskom privatizacijskom paklu oni su jednostavno „izgorili“, kao i mnogi prije njih, a mala ekipa Lupige jučer se i sama popela na pogon te sa štrajkačima provela sat vremena u razgovoru, pruživši im simboličnu podršku. Kakve su scene zabilježili objektivi naših fotoaparata pogledajte pod

 


Siniša Androlić, Bojan Kovačić, Krešimir Bilobrk i Željko Kletečki u ponedjeljak navečer popeli su se na vrh Diokijevog etilenskog pogona i s pedesetak metara visine najavili da odozgo mogu sići samo ako im se isplati pet zaostalih plaća ili ako ih liječnici na nosilima odnesu (FOTO: Lupiga.Com)


Iza njih nalazi se ovo, a "to" je etilenski pogon, ugašen još u rujnu prošle godine. Iz njega dnevno mogu izlaziti milijune eura vrijedni proizvodi, ali iz nekog razloga se to ne događa. Postrojenje može funkcionirati samo uz obilne količine etana, a njime gotovo u potpunosti u Hrvatskoj upravlja INA, koja, kažu uposleni, tvrdi da etana nema dovoljno. Radnici sumnjaju da iza svega stoji činjenica da je MOL, vlasnik INA-e, ujedno i vlasnik jednog od Diokijevih konkurenata u ovom dijelu Europe, mađarske tvrtke TVK. Dakle, misle da su planski uništeni. (FOTO: Lupiga.Com)

 


Osim petorica radnika koji su se u ponedjeljak odlučili na očajnički potez - štrajk glađu, u štrajku su i ostale njihove kolege, koje se skupljaju ispod pogona, a nad njima se nadvila sjena dva dimnjaka iz kojih već pola godine dim ne izlazi (FOTO: Lupiga.Com)

 


Na ulazu u tvornički krug postavili su brojne transparente, a poruke su sasvim jasne. Nadaju se da bi vlada mogla učiniti nešto za njih (FOTO: Lupiga.Com)

 


Bojan Kovačić napisao je i vrlo potresno pismo, a nedugo nakon našeg posjeta i njega je odvezla hitna pomoć, baš kao što je to dan ranije bio slučaj sa njegovim kolegom. I inače je njegovo zdravlje narušeno. U iscrpljujućem štrajku ostala su trojica (FOTO: Lupiga.Com)

 


Sve pohvale hrabroj liječnici koja se bez imalo razmišljanja popela nimalo ugodnim stubama na vrh pogona kako bi pregledala Kovačića (FOTO: Lupiga.Com)

 


Stolica je ostala upražnjena, a imali na tržištu mjesta za Dioki uskoro će se vidjeti (FOTO: Lupiga.Com)

 


Na više mjesta radnici su ovu poruku ostavili Robertu Ježiću, vlasniku tvrtke, koji niti jednom nije nazvao štrajkače glađu. Prije nego li su stupili u štrajk glađu, Ježić se do pogona doveo u svom skupocjenom automobilu i pravdao se kako jurilica nije "na njega", nego "na firmu". Ne treba napominjati kakvu je to reakciju izazvalo kod ljudi koji već pet mjeseci svojoj obitelji nemaju donijeti ni kilu kruha. Inače, Ježić je bio izvrstan prijatelj s bivšim premijerom Ivom Sanaderom. Sumnjičilo ga se da je spomenuti MOL preko njegovog računa isplatio deset milijuna eura mita. Taj sudski postupak još uvijek traje (FOTO: Lupiga.Com)

 


Sva petorica štrajkača bili su hrvatski branitelji, a vrh pogona okitili su hrvatskim zastavama (FOTO: Lupiga.Com)

 


Che Guevara, neizbježan motiv i u tvorničkom krugu Diokija (FOTO: Lupiga.Com)

 


"Vama je dobro. Dobro jedete, solidne ste kilaže, uhranjeni i nasmijanih lica. E pa, vratite osmijeh i na moje blijedo lice. Banke i ostali vjerovnici. ODREKNITE se Vi svojih kamata pa ću se i ja odreći kamata na svoje zaostale plaće. Eto, olakšao sam svoju dušu, a Vi ste olakšali moj džep", napisao je Kovačić u otvorenom pismu (FOTO: Lupiga.Com)

 

Lupiga.Com