Biti najjači

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Biti najjači

Od neobičnih događaja ovih dana izdvajamo nevjerojatnog Slovaka. Zasigurno ste mijenjajući televizijske programe naletjeli na natjecanja u kojima je cilj što brže vući traktor ili što brže iscjepati deset metara drva. Sličnim putem krenuo je i Slovak, junak ove vijesti. On je gurao tramvaj samo s Adamovom jabučicom i dobro ga je dogurao, 750 metara.
Natjecanja tipa "Strongest man" u kojima momčine raznih životnih dobi iskazuju svoju snagu, sve više su u trendu. Uglavnom je riječ o debelim ili prebildanim likovima (u svakom slučaju su golemi), koji posjeduju višak energije te ga pokušavaju potrošiti u besmislenim natjecanjima. Sliku takvih osoba upregnutih dok vuku kamione, možete često vidjeti na njemačkom televizijskom programu DSF, svaki put kada se programske praznine trebaju popuniti.
Dokazati svoju snagu i sposobnost, i sebi i drugima uspio je Slovak, Robert Mikula. Njegova želja i cilj bila je gurati gradski tramvaj samo uz pomoć jedne šipke i svoje Adamove jabučice. Šipka je spojena na tramvaj, a Mikula ju je stavio na svoju Adamovu jabučicu i koristeći samo taj sistem gurao je tramvaj više od 750 metara. Njegov pothvat popratio je veliki broj znatiželnjika, koji su ga verbalno ohrabrivali u guranju. Ovo nije prvi put kako se Slovak oprobao u ovoj "sportskoj" disciplini. Istu stvar probao je već dva puta, ali nije bio zadovoljan postignutim. Kako takve osobe obično nakon postignutog žele nešto drugo, tako i snažni Mikula već razmišlja o slijedećem pothvatu, koji će vjerojatno biti vuča broda teškog oko 60 tona. To će napraviti tako što će brod biti vezan s lancem, koji će Mikula staviti u usta i vući brod samo uz pomoć snage svojih zuba.
Na žalost po Mikulu, njegovo tramvajsko ostvarenje neće ući u Guinnessovu knjigu rekorda, budući da ljudi iz uprave ove knjige takve akcije smatraju opasnima po život, što svakako i jesu. Prošle godine je jedan Mađar izgubio život u sličnom pokušaju dokazivanja snage.