AKADEMSKA SOLIDARNOST: Novinari na udaru vlasnika, oglašivača i političkih moćnika

Ivan Kegelj

21. srpnja 2011.

AKADEMSKA SOLIDARNOST: Novinari na udaru vlasnika, oglašivača i političkih moćnika

Sindikat Akademska solidarnost dao je punu podršku Zoranu Angeleskom i Maši Jerin, sindikalistima i novinarima Glasa Istre koje poslodavac maltretira zbog sindikalnog rada i prijeti im otkazima. Također, Akademska solidarnost u svom priopćenju informirala je javnost u kakvim okolnostima žive i rade novinari, participanti u jednoj od najomraženijih profesija u Hrvatskoj. Vi ste ta javnost, pa bi bio red da se i informirate, s obzirom da je priopćenje za vas pisano. Tko je nepismen i glup, a želi takav i ostati, neka ne gleda što unutra piše

Sindikat visokog obrazovanja i znanosti Akademska solidarnost izražava svoju punu podršku ugroženim novinarima Glasa Istre. Iako je neposredan povod ovoj podršci prijetnja otkazom dvoma novinarima Glasa Istre, ujedno i sindikalnim predstavnicima koji su zbog radničkih prava već neko vrijeme u sukobu s vlasnikom novina, ne smije se smetnuti s uma niti nedavna slična situacija s novinarima Večernjeg lista.

Sustavno nezaštićeni novinari teško da će slobodno istraživati teme i objavljivati kritičke tekstove o onima o čijoj volji ovisi njihova sutrašnjica, a to nažalost nisu kolege novinari ni čitatelji, nego neposredni vlasnici, krupni oglašivači i politički moćnici. Svjesni smo sistemskog problema sve okrutnijeg i bezdušnijeg smanjenja radnih prava pod fino upakiranom devizom „smanjenja cijene rada“, koja ne znači ništa drugo nego niže plaće za jednak posao.


Zoran Angeleski i Maša Jerin

Na isti način „fleksibilizacija“ rada ne znači ništa nego prekarnost, odnosno neizvjesnost i nesigurnost rada. U praksi to znači da se kolektivni ugovori, ugovori na neodređeno, sa svim zagarantiranim socijalnim pravima, „fleksibiliziraju“ u honorarne ugovore, bez ikakvih socijalnih prava; u ugovore pod kojima „zaposlenici“ žive i rade u strahu – od nesigurne egzistencije do dizanja glasa za svoja prava. Isti se postupak događa i u javnom sektoru – stradala je brodogradnja, uskoro će stradati radnici HEP-a, a slična sudbina čeka i akademske radnike ukoliko se usvoje prijedlozi zakona koji reguliraju područje znanosti i visokoga obrazovanja.

U procesu koji nas krupnim koracima vodi prema sve većoj socijalnoj nesigurnosti, trebamo iskazati solidarnost s ugroženim novinarima, kao i sa svim obespravljenim radnicima!

Solidarno,

Jedan svijet, jedna borba!

Sindikat visokog obrazovanja i znanosti

AKADEMSKA SOLIDARNOST


Lupiga.Com