M T V

M T V

ritn by: Ivor Car
21. 01. 2002.

Evo=riječ s kojom uvijek počinje neko moje pisanje. Sjećam se jednom prilikom kada smo Džoni i ja slali neke razglednice. Nakon što smo napisali nekih desetak komada, pogledali smo ih i shvatili da ama baš svaka razglednica počinje s:
-"evo".
Jedina riječ koja bi nekako mogla zamijeniti magičnu riječ "evo", je isto tako jedna magična riječ a to je:
-"eto"!
No bilo kako bilo htjedoh reći slijedeće.
Evo MTV proslavi dvadeset godina svog postojanja. Prodefiliraše kroz svečanost, organiziranu u povodu te godišnjice, razni likovi. Odvrtiše se i neki dokumentarci o tragičarima (Kurt Cobain, 2Pac), o gangsterskim furkama (West side VS East side), a najviše o navali ženskih izvođača (Spice, Britney, Christina, Anasthasia). Htjeli mi to ili ne to sve uđe u neku povijest. Kao što neke generacije pamte Hendrixa i Joplinku, tako će buduće generacije pamtiti recimo 'N'Sinc i Britney Spirce.
Na toj svečanosti ostade mi nekako u pamćenju Busta Rhymes, kad reče kako je on prvi put gledao MTV davne '89. Pa rekoh i mi smo!
Neću nikada zaboraviti kada sam to čudo prvi put vidio u "Lordu" (u to vrijeme popularni bugojanski kafić). Kako smo se nalazili i išli tamo uglavnom kako bi vidjeli koji spot. To je bilo vrijeme pojave videorekordera, vrijeme kada sam mislili da će ploče ostati zauvijek, a satelitska je tada bila ...., nisam ni pomišljao da bi je jednog dana mogao imati! Tada postojaše i izvijesni dijalozi, tipa:
-Ej đesi! Šta ima?
-Nema ništa!
-Jesi li nabavio Mtv?
-Ma kak'vi!
-Ma ni ja! A jesi vidio onog papka Dene, on ga svaki dan kod kuće gleda!
U nestašici svega što smo tada željeli vidjeti, čak se iza ponoći nagovaralo konobare da ostanu duže kako bi se gledala heavy metal emisija (ko se sjeti njenog imena, dođem mu piće), koja je išla nedjeljom, ako se ne varam. Heavy metal emisiju smo gledali?!?!
Neću nikada zaboraviti i legendarnog Šeša, kada je kroz glasnu muziku načuo zvuke s MTV-a, na kojemu je baš bio neki spot gdje koke na sisama imaju nacrtanu anarhiju. Nakon toga ode čovjek u "prostoriju", uze gitaru u ruke i odsvira "smeel like teen spirit". Samo na osnovu onoga što je načuo. Nakon toga događaja raširi se priča po Bugojnu:
-Jesi vidio onog malog Šešuma?
-Čovjek genij!
Proširiše se i te satelitske pa su se spotovi gledali sve češće. Neki dijalozi se promijeniše:
-Ej, bok! Kak' si?
-O.K.! A ti?
-Ma super stari, nabavio sam si Mtv!
-Guba! I ja isto!
Onda negdje '94 ga odjednom ukinuše, samo nestade slike sa več umemoriranog i poznatog programa. Kratko nakon toga dođe nam u Hrvatsku "indijski" MTV, pa evo sad imamo njemački. Misle malo nam njemačkih reklama na satelitu, pa eto još malo. Diktiraju ti ono što je "in", pa tako ja sad znam imena Browsesa ili No Angelsa. Pojaviše se i neke Mtv-ijeve inačice: Viva, Music, Onyx, Btv, +, pa čak i MTV 2. Ovaj zadnji čini mi se nastade samo kako bi se mogla puštat još gora muzika, nego na ovom normalnom. Tamo stvarno nikad nisam čuo neku dobru stvar, ali baš nikad.
Bio je to kanal koji je 24 sata vrtio samo spotove i spotove, a sada vrti reklame i reklame. Bio je to program koji je nešto značio. Nekada je to bila šansa mlađih i drugačijih bandova, kako bi se nekome uspjeli pokazati, a sada su to žešči izlijevi komercijale. Jedan spot možete vidjeti i po deset puta dnevno (ali ne iz razloga koji je bio '80, kada su se spotovi ponavljali jednostavno zbog toga što je u arhivi bilo samo stotinjak spotova). Sve u svemu muzika koja se vrti je više nego kritična. Kada je ko zadnji put vidio dobru pjesmu na MTV-u? Pa se mislim, možda je ipak tu došlo do neke veće promjene generacija ili barem nekih trendova u muzici. Sigurno da je, ali toliko? Bilo kako bilo, ljudi idu, šibaju dalje, postavljaju kriterije, profuravaju i isfuravaju raju i jedno je sigurno točno, a to je fraza koja se upotrebljavala u početku MTV-a:
-"Od sada ćete imati potpuno drugačiji pogled na muziku"!

Neki drugi će možda žaliti što neće postojati ovakvi dijalozi:
- Imaš li Mtv?
-A šta ti je to?
-Ma ne znam ni ja. Samo bezveze pričam!