Karta za dalje

Karta za dalje

ritn by: Vuk
21. 01. 2002.

Možda sam baš o tome razmišljao dok sam sjedio u tramvaju pa sam zato tako kasno opazio komešanje ekipe oko sebe. Skočio sam da se možda lukavo provučem pored mladog kontrolora i "cviknem" praznu kartu koja je uvijek u džepu. Nije prošlo.
"Kartu"!!!
Ja mu dam praznu.
"Osobnu".
"Nemam".
"Zvat cu dežurnog policajca".
"Dobro".
Jednim okom snimam curu koja se pripila uz vrata i moli Boga da što duže mene drka kako bi ona dočekala stanicu.
Dalo se naslutiti da je to jedan od onih što igra nogomet u ZET-u jer njegovo objašnjenje da će mi ovaj put progledati kroz prste zato što sam sa Vrbana, jer "kužiš stari, da si Dalmoš ne bi' te pustio".
Moj stari bi znači lošije prošao.
Nisam mogao skupit sline u ustima da pljunem pa sam samo ušao za njim u "peticu" dajući mu do znanja da idem još jednu stanicu.
Jasminov stari je "kondor", taj me dva puta samo "preskočio" u tramvaju, kao ne poznamo se, a bio je jednom kod mene doma.
Mrtav pijan, u potkošulji i sa bajonetom u ruci.
"Ðe je Jasmin"?
Neznam.
Bio mu je to peti-šesti put da je pobjegao od doma.
Ustvari u matičnom kvartu na Trešnjevci ima onaj jedan dio, mi smo ga prije zvali Texas, gdje je prolazila pruga od Samoborčeka, sve kuće od ZET-ovaca.
Mislim da je baš Jasminova kuća bila stanica.
Bilo bi dobro da je taj vlak vozio dok sam išao u Osnovnu dole u Kustošiju, stao bi mi točno pred razred.
Umjesto toga pičio sam s onom za vozače "kažnjeničkom" Mažuranac- Voltino(118) i vjerujte mi, onaj koji vozi tu liniju taj ili je zgazio nekog ili mu njegov nadređeni želi pucat ženu dok ovaj radi.
Karta ovdje uopće nije problem već taj mrki brk koji ti otvori prva vrata i njegovo raspoloženje tog časa.
Bilo je tu više puta tučnjava i natezanja po busu, svašta. U takvom odgojnom pravcu kupovanja karata nisam je kupio nikada, a eto i danas kupim jednu "univerzalku" i ako pali-pali.
Ako netko ne uspije kao hrvač, karataš ili dobije otkaz kod Cikatića uvijek može bit "kondor" u ZET-u, a vrijedi i obratno samo onda bi se trebali držati nekog kodeksa.
I sve to ujutro onako pospan kad ti je psiho-fizičko stanje potencirano sa nula.