ZAUSTAVIMO TTIP: Na Trgu bana Jelačića osvanuo trojanski konj, u utrobi su korporacije

Ana Benačić / Hrvoje Šimičević

6. svibnja 2015.

ZAUSTAVIMO TTIP: Na Trgu bana Jelačića osvanuo trojanski konj, u utrobi su korporacije

Zelena akcija, u suradnji s Bazom za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID), GONG-om i inicijativom Zaustavimo TTIP, postavila je trojanskog konja od osam metara na Trgu bana Jelačića, u znak prosvjeda protiv štetnih utjecaja Transatlantskog trgovinskog i investicijskog partnerstva (TTIP-a). Ovaj putujući osam metara visok konj rekvizit je šire europske inicijative za sprječavanje kontroverznog trgovinskog sporazuma, a nakon Zagreba "gostuje" u Estoniji. Konj od rujna prošle godine obilazi europske gradove u sklopu turneje koju organizira mreža okolišnih udruga Friends of the Earth Europe.

Inicijative su organizirale i prikupljanje potpisa za peticiju samoorganizirane Europske građanske inicijative (ECI) protiv TTIP-a i CETA-e (sličan trgovinski sporazum s Kanadom), a akciji su se pridružili i kolektiv "Hrana, a ne oružje" i OPG Didulica koji su građanima besplatno dijelili hranu.


Besplatna hrana bez GMO-a (FOTO: Lupiga.Com)

Europska unija i Sjedinjene Američke Države, naime, trenutno pregovaraju o najvećem trgovinskom sporazumu u povijesti poznatom kao Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo (TTIP). Pregovori se vode iza zatvorenih vrata, uz minimalno uključivanje javnosti.


Potpisivanje peticije (FOTO: Lupiga.Com)

Udruge su upozorile da će sporazum omogućiti multinacionalnim kompanijama da na privatnim tribunalima, daleko od očiju javnosti, tuže vlade zbog politika koje štite naše zdravlje, okoliš kao i naša radna i demokratska prava, ukoliko procijene da bi te politike mogle umanjiti očekivane profite.

"Drugim riječima, vlade će biti prisiljene platiti odštetu kompanijama zbog odluka donesenih kako bi se zaštitilo ljude i okoliš", poručili su iz Zelene akcije, izražavajući bojazan da će sporazum kompanijama omogućiti slobodnije korištenje opasnih i okolišno štetnih tehnologija, poput genetski modificiranih organizama (GMO) ili frakiranja (hidrauličkog frakturiranja stijena radi crpljenja ugljikovodika).


EU pregovara o trojanskom sporazumu daleko od očiju javnosti (FOTO: Lupiga.Com)

Vlade će, naime, biti prisiljene platiti odštetu kompanijama zbog odluka donesenih kako bi se zaštitilo ljude i okoliš, a odluku o tome jesu li izmjenom zakona ili politika oštećena "prava" kompanija na profit donosit će tri arbitra koja rade za privatne odvjetničke firme.


Građanke protiv korporativnih sudova, GMO-a i ugrožavanja okoliša (FOTO: Lupiga.Com)

"Zatraženi iznosi u ovakvim parnicama često se mjere u milijardama eura. Čak i ukoliko vlada dobije parnicu, može biti prisiljena na plaćanje milijunskih sudskih troškova", navode udruge. Kao primjer ovakvog tipa "zaštite investitora" ističu tužbu energetskog diva Vattenfalla protiv njemačke vlade zbog uvođenja okolišnih standarda, koji su energiju dobivenu iz ugljena učinili manje profitabilnom, kao i zbog odluke o zatvaranju nuklearnih centrala. Nadalje, francuska kompanija Veolia tužila je Egipat zbog povećanja minimalne plaće.


Konj nakon Zagreba nastavlja turneju osvješćivanja građana EU o važnosti i štetnosti TTIP-a (FOTO: Lupiga.Com)

Trojanski sporazum promovira krupni kapital s obje strane Atlantika, koji ima povlašteni pristup donosiocima odluka, dok se u pregovorima vrši pritisak na vlade da privatiziraju ključne javne usluge poput zdravstva i vodoopskrbe, upozoravaju.

Europska komisija i dalje se zalaže za ovaj sporazum, bez obzira na sve veći pritisak javnosti, ali i kritike u Europskom parlamentu. Hrvatska Vlada načelno podržava sporazum iako dosad još nije provela procjenu njegovih učinaka po hrvatsko društvo i privredu.

Lupiga.com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Ustavne vrednote u doba krize".