O ŠTETNOSTI EKSPLOATACIJE NAFTE: Protiv ugljikovodičnih invazija se može boriti jedino istinom!

Lupiga.Com

8. listopada 2015.

O ŠTETNOSTI EKSPLOATACIJE NAFTE: Protiv ugljikovodičnih invazija se može boriti jedino istinom!

Nakon što iz Ministarstva gospodarstva i Agencije za ugljikovodike otkrili kako su brojne tvrtke odustale od ponuđenih koncesija za istraživanje i eksploataciju jadranskog podmorja nastalo je zatišje po tom pitanju. Ipak, revitalizacija te ideje ostaje uvijek prisutna mogućnost. Zato prenosimo dijelove predavanja sveučilišne profesorice Marie Rite D’Orsogne, održanog nedavno u Šibeniku. Ova matematičarka porijeklom iz prekojadranske pokrajine Abruzzo ističe - protiv ugljikovodičnih invazija se može boriti jedino istinom!  


D’Orsogna je iznijela veliku količinu podataka o štetnosti eksploatacije nafte (FOTO: Tris/H. Pavić)

D’Orsogna je na predavanju iznijela veliku količinu podataka o štetnosti eksploatacije nafte poput onih da u Meksičkom zaljevu otpad sa štetnim kemijskim elementima iznosi čak 60 posto proizvodnje, 34 u Velikoj Britaniji, a u inače krajnje uređenoj Norveškoj - 18 posto. Tu je i pitanje podvodnih naftnih cijevio kojima nitko priča dok one poput vodovodnih imaju svoj vijek trajanja. Tvrdi da za trideset godina čak 60 posto tih kontaminiranih tvari izlazi bez kontrole u okoliš. Tu je i još jedna posljedica naftne industrije - osim otrovnih supstanci, tu je i konkretan otpad koji završava u moru.

Upozorava i na zanimljivu informaciju da uzduž obje američke obale, uokolo Floride i Aljaske, nije dopušteno bušenje na udaljenosti od 160 do 250 kilometara od obale dok se na Jadranu planiralo bušenje samo šest kilometara od obale, u području Kornata.

Puno iscrpniji izvještaj sa zanimljivog predavanja pročitajte u izvještaju Tris-a.

Lupiga.Com via Tris

Naslovna fotografija: Wikipedia/Justin Stumberg