GRAĐANI PRIJAVILI VLADU: "Ovo je najopasnije moguće zlorabljenje zakona u novijoj povijesti Hrvatske"

Tris.com

14. lipnja 2015.

GRAĐANI PRIJAVILI VLADU: "Ovo je najopasnije moguće zlorabljenje zakona u novijoj povijesti Hrvatske"

Stručna neformalna grupa građanki i građana preko mr. sc. Marjane Botić, predsjednice Akcije mladih Zadar i Kluba nezavisnih vijećnika u Skupštini Zadarske županije podnijela je jučer elektroničkom poštom Uredu glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana "Prijavu neformalne skupine građana/ki u pogledu protuzakonitosti u provođenju poslova istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu".

"U ime neformalne grupe koja okuplja stručnjake iz raznih područja željeli bi Državno odvjetništvo Republike Hrvatske upozoriti na protuzakonitosti i bitne proceduralne propuste u vezi s poslovima istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu koje provodi Ministarstvo gospodarstva Republike Hrvatske preko specijalizirane Agencije za ugljikovodike. U nastavku izdvajamo najproblematičnije točke kojima se dovodi u pitanje pravni okvir Republike Hrvatske proizvoljnim i neodgovornim izborom Agencije za ugljikovodike, Ministarstva gospodarstva i same Vlade Republike Hrvatske u pogledu primjene zakona, direktiva i konvencija koje žele, a koje ne žele primijeniti što predstavlja do sada nezabilježen pravni presedan i podlogu za najopasnije moguće zlorabljenje zakona u novijoj povijesti Republike Hrvatske", kaže se u uvodnom dijelu prijave.

Potom se na široko obrazlaže što se to smatra zlorabljenjem zakona. Prijava je poslana na šest stranica koje možete vidjeti u originalu klikom na ovaj link, a u nastavku teksta prenosimo tek neke njezine dijelove. Inače, prema sadržaju prijave, smatra se kako je povrijeđen Ustav RH i prekršen čitav niz zakona i propisa (zakoni o ugljikovodicima, o pomorskom prometu i lukama, nedostatak potrebnih dozvola itd.), nisu poštovani neki međunarodni propisi niti temeljne smjernice EU-politike i pratećih akata koji se tiču mora i zaštite okoliša, nisu ishodovane dozvole Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja za istraživanje, nisu poštovani prostorni planovi itd.

"Strateška studija o vjerojatno značajnom utjecaju na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu (dalje: Studija) je dokument koji prema ocjeni struke ne zadovoljava kriterije dokumenta potrebnog za provođenje toliko važnog i na okoliš izuzetno utjecajnog posla, stoga je jednoglasan stav stručne zajednice od kojih su mnogi angažirani u ovoj neformalnoj skupini, gdje ocjenjuju da Studija treba biti odbačena… Napominjemo još da više od tri mjeseca nakon završetka javne rasprave o Studiji nitko od sudionika nije dobio niti je Ministarstvo gospodarstva i/ili Agencija za ugljikovodike (dalje: Agencija) igdje javno objavilo odgovore na iznesene primjedbe u javnoj raspravi, što samo po sebi diskreditira Studiju kao relevantan dokument", stoji u prijavi "stručne neformalne skupine".

Ako se pokaže kako se i mali dio navedenih prekršaja ustava, zakona i propisa doista dogodio, to navodi na zaključak kako odgovorne osobe u navedenim državnim tijelima, koje su u kratkom roku donosile odluke kako bi se ubrzali planovi naftaških kompanija za istraživanje i eksploataciju Jadrana, ne bi trebale mirno spavati.

Lupiga.com via Tris.com

Naslovna fotografija: Soszajadran.hr